Γιατί οι άνδρες ζητούν σήμερα αποτρίχωση laser;
Το ζήτημα της τριχοφυΐας είτε αυτή είναι υπερβολική είτε φυσιολογική, εκτός από τις γυναίκες απασχολεί και τους άνδρες αν και συνήθως σε μικρότερο βαθμό. Πολλοί άνδρες αποζητούν τα οφέλη της αποτρίχωσης με laser και όχι όλοι για τον ίδιο λόγο. Υπάρχουν εκείνοι που επιθυμούν την πλήρη εξάλειψη της τριχοφυΐας και άλλοι που ζητούν απλά την αραίωσή της. Σε αυτή τη μέθοδο αποτρίχωσης καταφεύγουν νεαροί ή και μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες, συχνά με έντονη τριχοφυΐα όπου μπορεί να συνυπάρχει θυλακίτιδα. Επίσης, την αποτρίχωση επιδιώκουν αθλητές αγωνιστικών επιπέδων (κολύμβηση, ποδηλασία, στίβος, ομαδικά αθλήματα) προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αντίσταση των τριχών στον αέρα ή το νερό. Τέλος, η αποτρίχωση είναι δημοφιλής στους άνδρες που επιθυμούν να μην καλύπτει η τριχοφυΐα τη μυϊκή τους γράμμωση.
Όσοι άνδρες επιθυμούν να προβούν σε αποτρίχωση laser, συνήθως έχουν ήδη δοκιμάσει τις παραδοσιακές μεθόδους αποτρίχωσης (ξύρισμα, κερί, αποτριχωτικές κρέμες) οι οποίες έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές για την οριστική εξάλειψη του προβλήματος, ενώ πολλές φορές συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η θυλακίτιδα (μικρά σπυράκια στους πόρους της τρίχας), έντονη φαγούρα καθώς μεγαλώνουν ξανά οι τρίχες, έντονος πόνος κατά την αποτρίχωση με κερί, ή ακόμη και έγκαυμα από τη λάθος χρήση του κεριού ή των αποτριχωτικών κρεμών. Επίσης, στα αρνητικά των παραδοσιακών μορφών αποτρίχωσης, συγκαταλέγεται η διάρκεια του αποτελέσματος που είναι βραχυπρόθεσμη και σίγουρα όχι μόνιμη.
Τα νέα συστήματα laser υπερτερούν επομένως συγκριτικά με τις παραπάνω μεθόδους, καθώς έρχονται να προσφέρουν μόνιμη λύση είτε στην ολική εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας είτε στην αραίωση της, γρήγορα, με λίγες συνεδρίες, με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς παρενέργειες.
Ποιες είναι οι πιο συχνές περιοχές που επιθυμούν να αποτριχώσουν οι άνδρες;
Στο πρόσωπο οι περιοχές που μερικές φορές η τριχοφυία ενοχλεί τους άνδρες είναι:
το μεσόφρυο (η περιοχή ανάμεσα στα φρύδια), τα αυτιά, τα ζυγωματικά, ο λαιμός (όπου συχνά εμφανίζεται θυλακίτιδα, δηλαδή ενοχλητικά σπυράκια μετά το ξύρισμα).
Στο σώμα: η πλάτη, το στήθος, οι ώμοι, ο αυχένας, τα χέρια, τα πόδια, η περιοχή των γεννητικών οργάνων και οι γλουτοί.
Ποια συστήματα laser διατίθενται σήμερα για αποτρίχωση;
- Alexandrite (αλεξανδρίτης) laser, με μήκος κύματος 755nm.
- Diode (διοδικό) laser, με μήκος κύματος 800-810 nm.
- Nd:YAG laser με μήκος κύματος 1064 nm.
- IPL (σύστημα πολωμένου φωτός) το οποίο όμως δεν είναι laser, με μήκος κύματος 590 έως 1200 nm.
Με ποιο μηχανισμό δρα η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη;
Τα laser Αλεξανδρίτη παίρνουν το όνομα τους από τους κρυστάλους “alexandrite” που περιέχουν και παράγουν ακτίνα μήκους 755 nm.
Ο μηχανισμός με τον οποίο δρα αυτή η ακτίνα προκαλώντας αποτρίχωση βασίζεται στη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Βάσει αυτής: Η ακτίνα έλκεται και απορροφάται από τη μελανίνη των τριχοφόρων θυλάκων. Με αυτό τον τρόπο διεισδύει στο δέρμα, μπαίνει μέσα στο θύλακο και το βολβό της τρίχας. Μόλις η ακτίνα απορροφηθεί από τη μελανίνη, το φως μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία καταστρέφει το θύλακο και το βολβό χωρίς όμως να επηρεάσει το γύρω δέρμα και τους ιστούς.
Οι τριχοφόροι θύλακες είναι μικροί, μικροσκοπικοί σωλήνες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα και μέσα τους υπάρχει η τρίχα, ενώ ο βολβός είναι η ρίζα της τρίχας. Έτσι, όταν μπαίνει η ακτίνα του laser με το ειδικό μήκος κύματος, καταστρέφει τόσο το θύλακο όσο και το βολβό και με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί πια να αναπτυχθεί η τρίχα.
Πώς γίνεται η εφαρμογή του laser και πόσο διαρκεί η κάθε συνεδρία;
Υπάρχει μια κεφαλή στην οποία προσαρμόζουμε μια στρογγυλή κατάληξη (spot). Χρησιμοποιούμε διαφορετικής διαμέτρου spots αναλόγως την έκταση του δέρματος που θέλουμε να αποτριχώσουμε. Για μικρές περιοχές χρησιμοποιούμε διάμετρο 12 χιλιοστών, ενώ για μεγάλες περιοχές, 18 χιλιοστών. Με την κεφαλή αυτή σαρώνουμε σταδιακά την επιφάνεια του δέρματος που υποβάλλεται σε αποτρίχωση. Το laser συνοδεύεται από ψυκτικό μηχάνημα που παράγει ψυχρό αέρα. Ο αέρας διοχετεύεται στην κεφαλή του laser, πέφτει επάνω στην επιφάνεια του δέρματος κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης, προφυλάσσοντας αφενός το δέρμα από το να ερεθιστεί πολύ, αφετέρου μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερες ενέργειες έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας εξαρτάται από την περιοχή που θέλουμε να αποτριχώσουμε. Ο χρόνος εφαρμογής κυμαίνεται από ελάχιστα λεπτά έως μια ώρα.
Πρέπει να είναι ξυρισμένη η περιοχή που θα γίνει το laser;
Πριν την πρώτη συνεδρία προτιμότερο είναι η περιοχή που θα υποβληθεί σε laser να έχει ξυριστεί έτσι ώστε το μήκος της τρίχας να είναι περίπου 1-2 χιλιοστά. Κατά τις επόμενες συνεδρίες, αν αυτές γίνονται κάθε 45 ημέρες, οι τρίχες δεν θα έχουν προλάβει να βγουν συνεπώς δεν θα χρειάζεται να προηγείται ξύρισμα της περιοχής.
Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν και κάθε πότε;
Κατά μέσο όρο, χρειάζονται, 8 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 40 περίπου ημερών μεταξύ τους.
Ο λόγος για τον οποίο οι επαναλήψεις γίνονται με αυτά τα μεσοδιαστήματα είναι ο εξής:
Ο κύκλος ζωής κάθε τρίχας περιλαμβάνει 3 στάδια. Το αναγενές, το καταγενές και το τελογενές. Κατά το αναγενές στάδιο το οποίο διαρκεί περίπου 3 με 5 εβδομάδες, ανάλογα με την περιοχή του σώματος, η τρίχα αναγεννιέται, δηλαδή στο βολβό της τρίχας που βρίσκεται στη βάση του θυλάκου, υπάρχει έντονος πολλαπλασιασμός των κυττάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία της καινούριας τρίχας. Επίσης η μελανίνη στους τριχοφόρους θυλάκους βρίσκεται σε αφθονία. Η περισσότερη μελανίνη απορροφά περισσότερη ακτίνα laser και έτσι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Γι αυτό το λόγο οι συνεδρίες πρέπει να επαναλαμβάνονται περίπου κάθε 40 ημέρες όπου καινούριες τρίχες μπαίνουν στο αναγενές στάδιο.
Τι πρέπει να προσέχει όποιος υποβάλλεται σε αποτρίχωση με laser πριν και μετά την εφαρμογή στο δέρμα του;
Η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη δε μπορεί να γίνει σε μαυρισμένο δέρμα, διότι υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Γι αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητη η αποφυγή του ήλιου και του solarium, ενώ συνιστάται η τοπική χρήση ενός αντιηλιακού ευρέως φάσματος στα μέρη του σώματος που πρόκειται να υποβληθούν σε αποτρίχωση με laser.
Τις επόμενες ημέρες μετά την αποτρίχωση, αν αυτή έχει γίνει σε περιοχές του σώματος οι οποίες εκτίθενται στον ήλιο, συνιστάται η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης και είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακού. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το ζεστό νερό και η τριβή της περιοχής, όπως και τα προϊόντα απολέπισης του δέρματος. Προτείνεται επίσης η εφαρμογή καταπραϋντικής κρέμας για τις πρώτες 3 ημέρες μετά την αποτρίχωση.
Είναι ασφαλής η αποτρίχωση με laser;
Η εφαρμογή γίνεται με LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), το οποίο σημαίνει ότι το laser είναι απλά ενισχυμένο φως. Σταθερό, μονοχρωματικό, με συγκεκριμένο μήκος κύματος 755nm. Το συγκεκριμένο μήκος κύματος έχει και συγκεκριμένο στόχο, τη μελανίνη.
Η ακτίνα laser έλκεται και απορροφάται από τη μελανίνη των τριχοφόρων θυλάκων. Με αυτόν τον τρόπο διεισδύει μόνο λίγα χιλιοστά στο δέρμα, μπαίνει μέσα στον θύλακο και τον βολβό της τρίχας καταστρέφοντάς τους και αφήνοντας εντελώς ανεπηρέαστους τους τριγύρω ιστούς και τους υποκείμενους λεμφαδένες.
Αυτή είναι και μια βασική διαφορά μεταξύ του laser αλεξανδρίτη και του IPL (σύστημα πολωμένου φωτός) με μήκος κύματος 590 -1200 nm, το οποίο δεν έχει συγκεκριμένο μήκος κύματος, συνεπώς συγκεκριμένο στόχο και η ενέργειά του απορροφάται εκτός από την τρίχα και από τους γύρω ιστούς.
Ποιες τυπολογίες δέρματος και τρίχας ανταποκρίνονται καλύτερα στην αποτρίχωση laser;
Το laser αλεξανδρίτη είναι ιδανικό για τα ανοιχτόχρωμα δέρματα όπως αυτά των ανθρώπων στις μεσογειακές χώρες, όταν δεν είναι μαυρισμένα από τον ήλιο. Η ενέργεια του laser απορροφάται από τη μελανίνη, συνεπώς ο συνδυασμός μαύρης τρίχας σε ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι ο ιδανικότερος για αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη.
Οι τρίχες οι οποίες δε μπορούν να εξαλειφθούν με το laser είναι οι φυσικές ξανθές, οι λευκές και το χνούδι.
Επίσης το laser αλεξανδρίτη δεν αποτελεί καλή λύση στο μαυρισμένο δέρμα. Σε εκείνες τις περιπτώσεις προτιμάται η αποτρίχωση με Nd:YAG laser 1064nm το οποίο διατίθεται στο ιατρείο της δερματολόγου Νίκα Χαραλαμπίας.