Η πιο δημοφιλής παγκοσμίως, θεραπεία για τις ρυτίδες έκφρασης του προσώπου είναι γνωστή με το όνομα Botox. Πρόκειται για μια μη χειρουργική μέθοδο, η οποία βασίζεται σε μικροενέσεις οι οποίες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα λειαίνουν τις ήδη υπάρχουσες ρυτίδες έκφρασης και εμποδίζουν τον σχηματισμό νέων.

Τι είναι το Botox;

Το Botox (Μπότοξ) είναι η εμπορική ονομασία της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορούν 2 σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης. Το Βotox της εταιρείας ALLERGAN και το Dysport της εταιρείας IPSEN. Και τα δύο σκευάσματα περιέχουν την ίδια ουσία, παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Στο εξωτερικό κυκλοφορούν και νέες μορφές φαρμάκου οι οποίες δεν έχουν προς το παρόν εισαχθεί στην Ελλάδα.

Πώς δρα το Botox-Dysport;

Οι ρυτίδες έκφρασης δημιουργούνται από την σύσπαση των μυών του προσώπου. Οι μύες με την συνεχόμενη σύσπαση “τραβάνε” το δέρμα που τους καλύπτει, με αποτέλεσμα αυτό να “σπάει” και να δημιουργούνται οι ρυτίδες. Όσο περισσότερες και πιο έντονες εκφράσεις (συσπάσεις των μυών) κάνουμε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να εμφανίσουμε ρυτίδες οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου θα βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο.

Για να συσπαστεί ένας μυς δίνεται αρχικά εντολή από τον εγκέφαλο. Αυτή η εντολή μεταφέρεται μέσω ενός νεύρου το οποίο νευρώνει (ενεργοποιεί) τον συγκεκριμένο μυ. Η βοτουλινική τοξίνη, η οποία εγχύεται με ενέσεις από τον δερματολόγο σε συγκεκριμένα σημεία στους μύες, εισχωρεί και μπλοκάρει προσωρινά τα σημεία όπου το νεύρο υπό άλλες συνθήκες θα έδινε την εντολή να συσπαστεί ο μυς. Συνεπώς η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (Botox-Dysport) δρα ως ένα τοπικό μυοχαλαρωτικό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα που βρίσκεται πάνω από το μυ να γίνεται πιο λείο και να εξαφανίζονται οι ρυτίδες. Οι υπόλοιποι μύες του προσώπου στους οποίους δεν ενίεται το φάρμακο, συσπώνται και λειτουργούν κανονικά.

Πώς γίνεται η θεραπεία με Botox-Dysport;

Πρόκειται για μια εξαιρετικά απλή θεραπεία η οποία διαρκεί μόλις 10-15 λεπτά. Χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές βελόνες με τις οποίες γίνονται ενέσεις πολύ μικρής ποσότητας φαρμάκου, σε συγκεκριμένους μύες που θέλουμε να χαλαρώσουμε. Το τσίμπημα είναι ανεπαίσθητο και μόνο η εισαγωγή του φαρμάκου προκαλεί ένα ελαφρύ τσούξιμο το οποίο κατά κανόνα είναι καλά ανεκτό και γι αυτό το λόγο συνήθως δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Σε άτομα όμως που το επιθυμούν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναισθητική κρέμα τοπικά. Σε ασθενείς με ευαίσθητο δέρμα αρκεί η χρήση παγοκύστης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πώς παρουσιάζεται το δέρμα μετά τη θεραπεία;

Αμέσως μετά , στα σημεία όπου έγιναν οι ενέσεις μπορεί να υπάρχουν ελαφριές κοκκινίλες και εξογκώματα στο δέρμα τα οποία οφείλονται στο υγρό που έχουμε εισαγάγει με τις ενέσεις μας. Αυτά ωστόσο υποχωρούν μέσα στην επόμενη ώρα. Μερικές φορές μπορεί επίσης να εμφανιστούν μικρές εκχυμώσεις (μελανιές) στα σημεία έγχυσης του φαρμάκου αλλά συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε μια εβδομάδα. Επειδή όμως αυτό ισχύει ως γενικός κανόνας για όλες τις ενέσιμες θεραπείες, είναι προτιμότερο αυτές να μη γίνονται αμέσως πριν από σημαντικές εμφανίσεις.

Μετά τη θεραπεία μπορεί να απλωθεί make up με απαλές κινήσεις και ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητες του.

Σε ποιες περιοχές του προσώπου εφαρμόζεται η βοτολουνική τοξίνη;

Το Botox Dysport είναι ιδανική θεραπεία για τις ρυτίδες του μετώπου, το μεσόφρυο (τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια), τις περιοφθαλμικές (γύρω από τα μάτια ή αλλιώς πόδι της χήνας) και τις ρυτίδες της μύτης.

Επίσης εφαρμόζεται για τις ρυτίδες γύρω από τα χείλη (ρυτίδες καπνιστή), στο κάτω μέρος του προσώπου για ανόρθωση του περιγράμματος και διόρθωση του οβάλ του προσώπου (Nefertiti lift) και για τις ρυτίδες του λαιμού. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν ενδείκνυνται όλα τα περιστατικά για τη θεραπεία στο κάτω μέρος του προσώπου, καθώς απαιτείται συγκεκριμένος τύπος μυών έτσι ώστε να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να κάνω και τι να αποφύγω μετά την εφαρμογή;

Τι πρέπει να κάνω:

Κάτι το οποίο θα βοηθήσει την γρήγορη και ομοιόμορφη απορρόφηση του φαρμάκου από τους μύες που θέλουμε να χαλαρώσουμε είναι η εξάσκηση των μυών του προσώπου κάθε 2-3 ώρες την πρώτη ημέρα της θεραπείας. Μπροστά στο καθρέφτη ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη καλό είναι για 3-5 λεπτά να κάνει γκριμάτσες θυμού, συνοφρύωσης ή ανασήκωματος φρυδιών.

Τι πρέπει να αποφύγω:

Το φάρμακο είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και γι αυτό το λόγο η έκθεση στη ζέστη και η αυξημένη θερμοκρασία του σώματός μας μπορεί να το αδρανοποιήσουν και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, για τις επόμενες 3 ημέρες πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με ζεστό νερό (ντουζ ή λούσιμο), η χρήση σεσουάρ, η σάουνα, η ηλιοθεραπεία ή η υπερβολική έκθεση στον ήλιο (αν πρόκειται για καλοκαιρινή περίοδο) όπως και η έντονη σωματική άσκηση. Δεν πρέπει ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη να ξαπλώσει τις επόμενες 4 ώρες μετά τη θεραπεία ενώ αντενδείκνυται η κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος, για τις επόμενες 24 ώρες της έγχυσης του φαρμάκου δε θα πρέπει να τριφτούν ή να πιεστούν τα σημεία όπου έγιναν οι ενέσεις.

Πόσο διάστημα διαρκούν τα αποτελέσματα και κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία;

Η επίδραση του φαρμάκου αρχίζει να γίνεται ορατή εντός 2-3 ημερών και το μέγιστο αποτέλεσμα φαίνεται συνήθως μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Η εικόνα ωστόσο αυτή είναι παροδική και έχει διάρκεια 3,5-8 μήνες . Η δε συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται από:

  • Την ηλικία του ενδιαφερομένου ή της ενδιαφερόμενης καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν μειωμένο μυϊκό τόνο και σε αυτούς η διάρκεια του αποτελέσματος είναι μικρότερη, άρα χρειάζονται συχνότερες θεραπείες.
  • Από τη δύναμη των μυών, διότι δυνατοί μύες με έντονη κινητικότητα απαιτούν συχνότερες θεραπείες.

Συνήθως η επανάληψη της θεραπείας γίνεται 2-3 φορές το χρόνο.

Αν κάνω μια φορά είμαι υποχρεωμένος να συνεχίσω; Αν σταματήσω τη θεραπεία τι θα συμβεί;

Μπορεί κάποιος να κάνει θεραπεία μία μόνο φορά και να μην την επαναλάβει, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η βοτολουνική τοξίνη μέσα σε 3 με 6 μήνες αποβάλλεται από τον οργανισμό και η κινητικότητα των μυών επανέρχεται ακριβώς στα προηγούμενα επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για άτομα τα οποία για χρόνια έκαναν θεραπεία και για οποιοδήποτε λόγο επιθυμούν να διακόψουν. Η κινητικότητα των μυών επανέρχεται πλήρως και ο ασθενής έχει επωφεληθεί, διότι θα έχουν προληφθεί κάποιες ρυτίδες που ειδάλλως θα σχηματίζονταν .

Σε ποιους αντενδείκνυται η θεραπεία με την βοτολουνική τοξίνη;

  • Στις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν.
  • Σε ασθενείς με νευρομυϊκές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, μυασθένεια Gravis.
  • Στους ανθρώπους που παίρνουν αντιπηκτικά και κάποια αντιφλεγμονώδη, είναι πιο εύκολο να προκληθούν μελανιές.

Είναι ασφαλής θεραπεία;

Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται πάνω από 40 χρόνια σε παθήσεις της οφθαλμολογίας και νευρολογίας σε δόσεις υπερπολλαπλάσιες συγκριτικά με αυτές που χρησιμοποιούμε οι δερματολόγοι για τη διόρθωση των ρυτίδων. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1973 για τη θεραπεία του στραβισμού, ενώ στην αισθητική ιατρική πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1988 για τις ρυτίδες του μεσόφρυου.

Η θεραπεία των ρυτίδων με Botox είναι πολύ ασφαλής διότι το φάρμακο δρα μόνο τοπικά στο σημείο της έγχυσης και μέσα σε 4-6 μήνες αποβάλλεται από τον οργανισμό. Συνεπώς δεν αθροίζεται και δεν προκαλεί τοξικότητα.

Έχει παρενέργειες το Botox;

  • Προσωρινές μελανιές είναι η πιο συχνή παρενέργεια.
  • Πονοκέφαλος για 1-2 ημέρες αναφέρεται από μερικούς ασθενείς.
  • Βλεφαρόπτωση είναι μια σπάνια παρενέργεια η οποία συνήθως υποχωρεί μέσα σε 3 εβδομάδες.
  • Δημιουργία αντισωμάτων μπορεί να παρουσιάσουν ασθενείς οι οποίοι κάνουν επαναλήψεις σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 3 μηνών. Η δημιουργία αντισωμάτων έχει ως αποτέλεσμα η δραστικότητα του φαρμάκου να διαρκεί πολύ λίγο. Σε αυτή την περίπτωση αλλάζουμε εμπορικό σκεύασμα, για παράδειγμα από το Botox περνάμε στο Dysport και αντίστροφα.
Κοινοποίηση: