You are currently viewing Συμβουλές πως να φροντίζουμε το δέρμα μας το καλοκαίρι.

Καλοκαίρι, ίσως η ομορφότερη περίοδος του χρόνου που όλοι περιμένουμε για να ξεκουραστούμε.

Ήλιος, θάλασσα και το κυριότερο, μια ανάπαυλα από τις καθημερινές υποχρεώσεις και τα προγράμματα.
Η ηλιόλουστη αυτή εποχή είναι μια περίοδος που μπορούμε ν’ ασχοληθούμε περισσότερο και ποιοτικότερα με τον εαυτό μας αλλά και με ότι θέλει ο καθένας από εμάς.
Πολλοί επιλέγουμε να διαβάσουμε τα βιβλία που είχαμε “βάλει στο μάτι” το χειμώνα και που ποτέ δεν βρήκαμε το χρόνο να τα απολαύσουμε.
Άλλοι ν’ ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας άθλημα στη φύση.
Άλλοι να φτιάξουμε, επιτέλους, τις συνταγές που βλέπαμε όλη τη χρονιά στο ίντερνετ, είτε πίνοντας τον πρωινό μας καφέ είτε προσπαθώντας να χαλαρώσουμε μετά τη δουλειά.

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που το καλοκαίρι θέλουν ν’ ασχοληθούν με το δέρμα τους. Σε αυτούς λοιπόν θέλουμε να δώσουμε συμβουλές από τη πλευρά της δερματολόγου μας.

Αρχικά όσον αφορά τη διατροφή η οποία είναι σημαντική και για το δέρμα, τους ζεστούς μήνες του χρόνου χρειάζεται να καταναλώνουμε μικρά και ελαφριά γεύματα.
Η μέρα πρέπει να ξεκινά με το πρωινό, το οποίο δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπεται και ιδανικά χρειάζεται να αποτελείται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιεινά λίπη, όπως εκείνα που περιέχονται στο αβοκάντο, στα αμύγδαλα, τα καρύδια, το λιναρόσπορο τις ελιές και το λάδι. Το πρωινό παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για το δυναμικό ξεκίνημα μιας μέρας και τα καλά λιπαρά είναι πολύ σημαντικά για το δέρμα μας.

Η ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Για αυτό είναι καλό το πρωί μόλις ξυπνάμε να πίνουμε δύο ποτήρια φρέσκο νερό και ως το τέλος της μέρας θα πρέπει να έχουμε καταναλώσει δύο λίτρα, ώστε να αναπληρώνουμε σταδιακά τα υγρά που χάνονται από τον ιδρώτα. Το νερό διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική και υγιή και είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή των κυττάρων μας.

Επειδή “κάθε πράμα στον καιρό του..”, το καλοκαίρι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, καθώς και τα φρέσκα αλιεύματα που μπορούμε ν ’αγοράσουμε είτε από το τοπικό ιχθυοπωλείο είτε απευθείας από τα καΐκια, που φθάνουν νωρίς το πρωί στα λιμανάκια με τη ψαριά τους, είναι ιδανικές τροφές που παρέχουν στο δέρμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεται.
Τα ψάρια του καλοκαιριού να σας θυμίσουμε πως είναι ο κολιός, η σαρδέλα, ο γαύρος, η αθερίνα, η γόπα, η κουτσομούρα, ο τόνος, η μουρμούρα, η πεσκανδρίτσα και η ζαργάνα και τα περισσότερα από αυτά είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά που είναι πολύτιμα για το δέρμα.

Το καλοκαίρι, περνάμε πολύ ώρα έξω απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. Μπορεί από τη μία ο ήλιος να είναι πηγή ζωής, από την άλλη η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν βλάπτει το δέρμα μας.
Για αυτό χρειάζεται να επιλέξουμε ένα κατάλληλο αντιηλιακό, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

-Το SPF (δείκτης προστασίας) και το φάσμα της ακτινοβολίας, από το οποίο προστατεύει το προϊόν, δηλαδή πρέπει να παρέχει υψηλή προστασία τόσο από τη UVA όσο και από τη UVB ακτινοβολία. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα σίγουρα χρειάζονται μια υψηλή προστασία SPF 50 ενώ για τα σκουρόχρωμα δέρματα επαρκεί το SPF 30.
-Την υφή, δηλαδή παχύρρευστο για τα πιο ξηρά δέρματα, λεπτόρρευστο για τα μεικτά και oil free για τα ακνεϊκά δέρματα.

Το αντηλιακό πρέπει να μπαίνει απλόχερα στο δέρμα 30 λεπτά πριν την ηλιακή έκθεση και να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες όπως και κάθε φορά μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή τις βουτιές. Συχνότερες επαναλήψεις χρειάζονται τα άτομα που επιδίδονται σε κάποιο σπορ στην παραλία, καθώς η έντονη εφίδρωση απομακρύνει το προστατευτικό στρώμα του αντηλιακού.

Πάντα πρέπει να θυμόμαστε πως το αντιηλιακό από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε καπέλο με γείσο, που η σκιά του να καλύπτει το πρόσωπο, γυαλιά ηλίου και να καθόμαστε κάτω από ομπρέλα θαλάσσης φορώντας αντηλιακό. Και να μη ξεχνάμε: υγιεινό μαύρισμα δεν υπάρχει!

Αποφεύγουμε τα συχνά ντους. Το νερό σε επαφή με το δέρμα προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα διότι απομακρύνει τα λιπίδια από την επιδερμίδα και διαταράσσει την υδρολιπιδική ισορροπία του δέρματος. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πολύ απαλά καθαριστικά για το ντους που να απευθύνονται σε άτομα με ξηρό δέρμα. Μετά το ντους ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιούμε after sun και όχι απλά body milk διότι τα πρώτα έχουν πιο πλούσια σύνθεση.

Στα χείλη, μύτη και αυτιά επειδή είναι περιοχές που καίγονται πολύ εύκολα χρειάζεται να χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκθεσης τα ειδικά αντιηλιακά stick και να τα ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες.

Το ξύρισμα ως μέθοδος αποτρίχωσης καθώς και η αποτρίχωση με κερί δεν πρέπει να γίνονται την ίδια μέρα που θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα, γιατί το δέρμα κινδυνεύει να εμφανίσει ερεθισμούς.

Όλη την καλοκαιρινή περίοδο πρέπει να αποφεύγουμε τα peelings, τους καθαρισμούς προσώπου με ατμό και την ακόλουθη μηχανική πίεση του δέρματος για την απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων, καθώς και το τρίψιμο του δέρματος με οποιοδήποτε σκληρό σφουγγάρι, διότι ο ερεθισμός που μπορεί να προκληθεί, από τις παραπάνω πράξεις, ενδέχεται να δημιουργήσει υπερμελαγχρώσεις, δηλαδή μόνιμες σκούρες κηλίδες στο δέρμα.

Τα άτομα που παίρνουν αντισυλληπτικά χρειάζεται να φορούν και να ανανεώνουν επιμελώς το αντιηλιακό τους για να μην δημιουργηθούν κηλίδες μελάσματος.

Τέλος πρέπει να φοράμε αντικουνουπικές κρέμες και λοσιόν διότι τα τσιμπήματα από τα κουνούπια μπορεί να μας αφήσουν ως “ενθύμιο” μόνιμες κηλίδες στα σημεία που μας επισκέφτηκαν απροσκάλεστα.

Καλό καλοκαίρι
Ζήστε ξέγνοιαστα!
Γελάστε με τη ψυχή σας!
Φροντίστε τον εαυτό σας.

Κοινοποίηση: