Τα εύθραυστα νύχια είναι μια συχνή διαταραχή των νυχιών, η οποία χαρακτηρίζεται από μαλακά νύχια που ξεφλουδίζουν, σπάνε εύκολα και μεγαλώνουν με δυσκολία

Τι είναι;

Τα εύθραυστα νύχια είναι μια συχνή διαταραχή των νυχιών, η οποία χαρακτηρίζεται από μαλακά νύχια που ξεφλουδίζουν, σπάνε εύκολα και μεγαλώνουν με δυσκολία.

Η ευθραυστότητα των νυχιών, συνήθως, οφείλεται σε διαταραχή τής περιεκτικότητας τους σε νερό. Σε φυσιολογικές συνθήκες τα νύχια αποτελούνται από νερό κατά 20% περίπου. Αν για οποιοδήποτε λόγο αυτό το ποσοστό μειωθεί (αφυδάτωση) ή αυξηθεί (υπερενυδάτωση) τότε τα νύχια γίνονται εύθραυστα.

Εύθραυστα νύχια συναντάμε συχνότερα στις γυναίκες, ενώ η συχνότητα με την οποία τα συναντάμε αυξάνεται με την ηλικία.

Συνήθως, η κατάσταση αυτή δε θεωρείται σοβαρή, αν και είναι ενοχλητική για αυτόν που τη βιώνει. Σε μικρό ποσοστό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας ασθένειας, αλλά σε αυτή την περίπτωση συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες των εύθρυπτων νυχιών;

Η συνεχής διαβροχή των χεριών.

Το καθημερινό πλύσιμο των ρούχων ή των πιάτων στο χέρι, καθώς και το συχνό πλύσιμο των χεριών, θεωρούνται η συχνότερη αιτία. Η συνεχής διαβροχή των νυχιών προκαλεί την αφυδάτωση τους με συνέπεια την ευθραυστότητα και το ξεφλούδισμα τους.

Οι χημικές ουσίες.

Η συνεχής και παρατεταμένη επαφή των νυχιών με χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει την ξηρότητα και ακολούθως την ευθραυστότητα των νυχιών. Οι πιο συχνά ενοχοποιημένες ουσίες είναι: το τσιμέντο, οι διαλύτες, τα οξέα, τα άλατα, τα απορρυπαντικά ή τα προϊόντα καθαρισμού, τα βερνίκια και τα σκληρυντικά των νυχιών, καθώς και τα προϊόντα αφαίρεσης της βαφής των νυχιών, με ή χωρίς ασετόν.

Η ηλικία.

Τα εύθραυστα νύχια παρατηρούνται συχνότερα σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες φαίνεται ότι μειώνεται η περιεκτικότητα των νυχιών σε νερό, γεγονός που καθιστά τα νύχια πιο εύθραυστα. Τα εύθραυστα νύχια στις μεγαλύτερες ηλικίες κλινικά εμφανίζουν επιμήκεις ραβδώσεις-γραμμώσεις.

Τα μηχανικά τραύματα.

Το πολύωρο περπάτημα ή τρέξιμο συχνά αποτελεί αιτία τραυματισμού των νυχιών των ποδιών που έχει ως συνέπεια τα εύθραυστα νύχια. Όσον αφορά τα νύχια των χεριών, η συχνή και παρατεταμένη χρήση του πληκτρολόγιου του υπολογιστή ή το γράψιμο σε γραφομηχανή, καθώς και το μεγάλο μήκος των νυχιών μπορεί να γίνουν αιτία τραυματισμού.

Διάφορες παθήσεις.

Προβλήματα της λειτουργίας του θυροειδούς αδένα, όπως ο υπέρ και κυρίως ο υπο-θυρεοειδισμός, όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένος μπορεί να επηρεάσουν εκτός από το δέρμα και τα εξαρτήματα του, δηλαδή μαλλιά και νύχια.

Ο διαβήτης, επίσης, είναι μια άλλη πάθηση κατά την οποία μπορεί να παρατηρηθεί ευθραυστότητα των νυχιών.

Ορισμένα φάρμακα.

Τα ρετινοειδή τα οποία χορηγούνται για την θεραπεία της ακμής (ισοτρετινοΐνη) αλλά και της ψωρίασης ή ψωριασικής αρθρίτιδας (ακιτρετίνη) μπορεί να προκαλέσουν μαλακά εύθραυστα νύχια λόγω της γενικής ξηρότητας που προκαλούν, ωστόσο, αφενός μεν η κατάσταση αυτή δεν είναι πολύ συχνή αφετέρου μετά το τέλος της αγωγής τα νύχια επανέρχονται στη προηγούμενη φυσιολογική τους κατάσταση.

Ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες.

Ίσως η έλλειψη βιταμινών (Α, Β και C), καθώς και η έλλειψη σιδήρου, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των νυχιών. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται να υπάρχει σοβαρή έλλειψη βιταμινών, γεγονός που είναι πολύ σπάνιο στις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς και τα επίπεδα σιδήρου θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλά. Η άποψη η οποία ίσχυε παλαιότερα ότι η έλλειψη ασβεστίου προκαλεί εύθραυστα νύχια έχει πλέον καταρριφθεί.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα εύθραυστα νύχια;

Η αντιμετώπιση της ευθραυστότητας των νυχιών περιλαμβάνει γενικά μέτρα πρόληψης και τοπική ή από το στόμα χορήγηση καλλυντικών ή φαρμάκων.

Γενικά μέτρα πρόληψης.

  • Αποφυγή της συχνής διαβροχής των χεριών.
  • Χρήση διπλών γαντιών (βαμβακερών εσωτερικά και πλαστικών εξωτερικά) ή πλαστικών γαντιών με βαμβακερή επένδυση για όλες τις εργασίες.
  • Αποφυγή των τραυματισμών των νυχιών, καθώς και σωστό κόψιμο και λιμάρισμα των νυχιών έτσι ώστε να αποφεύγονται επίσης οι τραυματισμοί.
  • Χρήση σκληρυντικών για τα νύχια, τα οποία όμως δεν περιέχουν πάνω από 5% φορμαλδεΰδη, καθώς και βερνικιών για νύχια με την προϋπόθεση ότι δεν θα αφαιρούνται συχνά. Φαίνεται ότι αυτές οι ουσίες αποτρέπουν την αφυδάτωση των νυχιών και γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες θεραπευτικά.
  • Περιορισμένη χρήση προϊόντων αφαίρεσης της βαφής των νυχιών και όταν είναι απαραίτητη η χρήση τους, προτίμηση αυτών που περιέχουν γλυκερίνη.
  • Αποφυγή των στενών και μη άνετων παπουτσιών.

Συστηματική και τοπική αγωγή.

  • Η χορήγηση από το στόμα βιοτίνης για διάστημα 6-12 μηνών μπορεί να βελτιώσει τα εύθραυστα νύχια.
  • Η χορήγηση σιδήρου για διάστημα 6 μηνών, σε περίπτωση σιδηροπενίας (έλλειψης σιδήρου) μπορεί επίσης να επιφέρει καλά αποτελέσματα.
  • Η ενυδάτωση των νυχιών πριν την κατάκλιση με ενυδατικές κρέμες, που περιέχουν βαζελίνη, λανολίνη, γλυκερίνη, ορυκτέλαια, αμινοξέα (όπως η κυστεΐνη), α-υδρόξυ οξέα, λακτικό οξύ, ουρία, αποσκοπούν στην αύξηση της περιεκτικότητας του νυχιού σε νερό. Για καλύτερο αποτέλεσμα συνιστάται να προηγείται το βράδυ εμβάπτιση (μούλιασμα) των δακτύλων για 15-20 λεπτά σε ζεστό νερό πριν την εφαρμογή της κρέμας.
Κοινοποίηση: