Ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος

Τι είναι τα ενέσιμα εμφυτεύματα;

Στην αισθητική δερματολογία μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες αντιγήρανσης είναι αυτή των ενέσιμων εμφυτευμάτων.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες εμφυτευμάτων:

  1. Τα απορροφήσιμα, όπως το υαλουρονικό οξύ.
  2. Τα ημιμόνιμα, όπως για παράδειγμα ο υδροξυαπατίτης.
  3. Τα μόνιμα, όπως η σιλικόνη η οποία όμως χρησιμοποιείται ελάχιστα.

Με την πάροδο του χρόνου έχει διαπιστωθεί ότι τα απορροφήσιμα υλικά, όπως το υαλουρονικό οξύ είναι τα πιο ασφαλή.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας υδατάνθρακας και πιο συγκεκριμένα ένας βλενοπολυσακχαρίτης, ο οποίος φυσιολογικά παράγεται από κύτταρα του οργανισμού μας τα οποία ονομάζονται ινοβλάστες. Οι ινοβλάστες παράγουν επιπλέον ελαστίνη και κολλαγόνο. Στον οργανισμό μας λοιπόν υπάρχει το υαλουρονικό οξύ το οποίο βρίσκεται μεταξύ του κολλαγόνου και των ινών της ελαστίνης, γεμίζοντας το διάστημα μεταξύ αυτών προσδίδοντας φυσικό όγκο στο δέρμα. Επίσης το υαλουρονικό είναι ένα εξαιρετικά υδρόφιλο μόριο καθώς προσελκύει και δεσμεύει νερό. Είναι ικανό να “αποθηκεύσει” νερό μέχρι και 1000 φορές το βάρος του. Με αυτό τον τρόπο ενυδατώνει το δέρμα και βοηθά στην διατήρηση του όγκου.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ινοβλάστες εκφυλίζονται και λιγοστεύουν αριθμητικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται λιγότερο υαλουρονικό, το δέρμα να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του, οι ιστοί να αφυδατώνονται και έτσι το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό με προδιάθεση δημιουργίας λεπτών ρυτίδων, βαθέων πτυχών και απώλειας όγκου του προσώπου.

Τι είναι τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος;

Τα εμφυτεύματα αυτά είναι εύπλαστες γέλες υαλουρονικού οξέος, που κατασκευάζονται σε εργαστήριο, είναι δηλαδή προϊόντα βιοτεχνολογίας και δεν προέρχονται από ζώα. Έχουν σύνθεση παρόμοια με αυτή του ανθρώπινου σώματος και η διαφορά από αυτή του ανθρώπου είναι πολύ μικρή. Αυτό γίνεται σκόπιμα για να μην μπορεί ο οργανισμός να αποδομήσει το υαλουρονικό οξύ εύκολα. Τα εμφυτεύματα διατίθενται σε διαφορετικές πυκνότητες. Άλλα δηλαδή είναι πιο παχύρρευστα και άλλα πιο λεπτόρρευστα αναλόγως με το πρόβλημα που θέλουμε να διορθώσουμε.

Πώς δρα το εμφύτευμα υαλουρονικού οξέος;

Ας φανταστούμε μια ρυτίδα. Στη βάση της ρυτίδας, μέσα στο δέρμα, εγχύουμε και τοποθετούμε τη γέλη του υαλουρονικού οξέος. Το υαλουρονικό οξύ επειδή δομικά είναι πολύ κοντά σε αυτό το οποίο φτιάχνει ο ανθρώπινος οργανισμός, ενσωματώνεται πλήρως στους ιστούς τους δέρματος και γεμίζει τη ρυτίδα. Ταυτόχρονα, ως υδρόφιλο μόριο απορροφά νερό, ενυδατώνοντας την περιοχή στην οποία εφαρμόζεται με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λαμπερό και νεανικό. Επίσης στα σημεία όπου έχει χαθεί ή λείπει όγκος, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να τοποθετηθεί και να γεμίσει αυτά τα ελλείμματα.

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται;

Στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε το υαλουρονικό οξύ για:

  • Ανόρθωση ζυγωματικών και σμίλευση του οβάλ του προσώπου.
  • Τις ρινοχειλικές πτυχές (ρυτίδες γέλιου), δηλαδή αυτές που ξεκινάνε δίπλα από την εξωτερική γωνία της μύτης και καταλήγουν στις γωνίες του στόματος.
  • Τις ρυτίδες στις γωνίες των χειλιών, καθώς και τις γραμμές γύρω από το στόμα οι οποίες εμφανίζονται στους καπνιστές αλλά συνδέονται και με την ηλικία.
  • Το περίγραμμα (του προσώπου), γέμισμα των χειλιών και διόρθωση του σχήματός τους.
  • Τις ρυτίδες και τις ελλείψεις όγκου μεταξύ εξωτερικής γωνίας του στόματος και του πηγουνιού (γραμμές θλίψης ή “μαριονέτας”).
  • Την οριζόντια γραμμή στο πηγούνι και το περίγραμμα του.
  • Τον τονισμό του περιγράμματος του προσώπου.
  • Τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, του μεσόφρυου (δηλαδή της περιοχής ανάμεσα στα φρύδια) και του μετώπου. Αυτές τις περιοχές τις αντιμετωπίζουμε συνήθως συνδυαστικά με Botox.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει:

  • Τις ρυτιδώσεις στο ντεκολτέ.
  • Να προσφέρει μια πιο νεανική και σφριγηλή εικόνα των χεριών.
  • Να βελτιώσει ουλές ακμής ή άλλες ατροφικές ουλές.

Σε ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ απευθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες που επιθυμούν να διορθώσουν κάποια ατέλεια του προσώπου τους και να αντιστρέψουν τα σημάδια της γήρανσης.

Συνήθως στα νέα άτομα δηλαδή μετά την εφηβεία, γεμίζουμε τα λεπτά χείλη και διορθώνουμε ασυμμετρίες ή ενισχύουμε το πηγούνι ή τη μύτη.

Η ηλικία ωστόσο των περισσότερων ενδιαφερομένων κυμαίνεται μεταξύ 30 και 65 ετών. Το υαλουρονικό σε αυτές τις ηλικίες χρησιμοποιείται για να μειώσει τις ήδη υπάρχουσες ρυτίδες αλλά και για να αποτρέψει την τάση τους να βαθύνουν. Επιπρόσθετα, λόγω της ιδιότητάς του να συγκρατεί νερό, βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος.

Πώς εφαρμόζεται;

Κατ’αρχάς, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο. Χρησιμοποιούμε λεπτές βελόνες για την έγχυση του υλικού ή ατραυματικές κάνουλες. Η κάνουλα είναι μια βελόνα η οποία έχει στρογγυλεμένη μύτη και έτσι δεν τραυματίζει τους ιστούς. Το πλεονέκτημα της κάνουλας είναι ότι με ένα μόνο τρύπημα μπορούμε να μπούμε κάτω από το δέρμα και από εκεί να κινηθούμε στα σημεία που θέλουμε να διορθώσουμε χωρίς να τρυπήσουμε ξανά.

Σε περίπτωση που κάνουμε τα εμφυτεύματα με λεπτές βελόνες, προηγείται αναισθησία με τοπική αναισθητική κρέμα. Αν χρησιμοποιήσουμε κάνουλα, τότε γίνεται τοπική αναισθησία με ενέσιμη ξυλοκαΐνη.

Υπάρχουν διάφορες πυκνότητες υαλουρονικού οξέος. Τα λεπτόρρευστα υλικά τα χρησιμοποιούμε για τις λεπτές ρυτίδες, ενώ τα παχύρρευστα για τις πιο βαθιές. Πολλές φορές όμως κάνουμε και συνδυασμό υλικών: Για παράδειγμα όταν είμαστε αντιμέτωποι με βαθιές ρυτίδες όπως οι ρινοχειλικές πτυχές, στο βάθος της ρυτίδας δηλαδή στη βάση της, εγχύουμε το παχύρρευστο υλικό το οποίο θα γεμίσει τη ρυτίδα και θα ανασηκώσει την επιδερμίδα που την καλύπτει. Στη συνέχεια, εγχύουμε πιο επιφανειακά, το λεπτόρρευστο υλικό, έτσι ώστε να εξομαλυνθεί και η λεπτή ρυτίδα που θα έχει απομείνει.

Η εφαρμογή διαρκεί 30-40 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά. Μετά το τέλος της θεραπείας, τοποθετούνται δροσερά επιθέματα για λίγα λεπτά στην περιοχή της εφαρμογής και ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του ή καθημερινές της δραστηριότητες. Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες αισθητικής δερματολογίας όπως botox, peelings, laser.

Υπάρχουν παρενέργειες και κίνδυνοι;

Πιθανές παρενέργειες είναι λίγο πρήξιμο, το οποίο όμως δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Αυτό διαρκεί 24-48 ώρες και σταδιακά υποχωρεί.

Στα σημεία της έγχυσης του υαλουρονικού οξέος μπορεί να δημιουργηθούν μικρές μελανιές, οι οποίες υποχωρούν αυτόματα σε μερικές ημέρες και για άμεση αντιμετώπιση μπορεί να καλυφθούν με make up. Αν χρησιμοποιηθεί κάνουλα, τότε ο κίνδυνος αυτός ελαχιστοποιείται. Η πολύ επιφανειακή ή υπερβολική έγχυση υλικού μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία εξογκωμάτων στο δέρμα, ωστόσο αυτό είναι σπάνιο αν η εφαρμογή γίνει από έμπειρο δερματολόγο, ο οποίος γνωρίζει καλά σε ποιο βάθος πρέπει να γίνει η έγχυση σε κάθε περιοχή του σώματος.

Μια σπάνια παρενέργεια που μπορεί να παρουσιαστεί, είναι η δημιουργία κοκκιωμάτων. Τα κοκκιώματα είναι μικρά “γρομπαλάκια” που μπορεί να δημιουργηθούν στην περιοχή της έγχυσης και είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού στο υλικό. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι με τα νεότερα αλλά και ακριβότερα σκευάσματα αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα φυσικό ένζυμο η υαλουρονιδάση, που διασπά το υαλουρονικό οξύ και καταστρέφει τα κοκκιώματα.

Στο ιατρείο της δερματολόγου Νίκα Χαραλαμπίας, χρησιμοποιούνται μόνο εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος υψηλών προδιαγραφών με διεθνείς πιστοποιήσεις ποιότητας και ασφάλειας, τα οποία σε συνδυασμό με πολύχρονη εμπειρία, καθιστούν την εφαρμογή εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματική.

Κοινοποίηση: