
Τι είναι η μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και ασφαλείς θεραπείες αντιγήρανσης, η οποία επιτυγχάνεται με την έγχυση συστατικών στο μεσαίο στρώμα του δέρματος, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές και ειδικά σχεδιασμένες βελόνες.
Πρόκειται για μια τεχνική αναζωογόνησης των κυττάρων του δέρματος, η οποία προσφέρει ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα στα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Χρησιμεύει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταπολέμηση των ρυτίδων.
Πώς δρα η μεσοθεραπεία;
Στο δέρμα υπάρχουν κύτταρα τα οποία ονομάζονται ινοβλάστες και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ελαστίνης, του κολλαγόνου και του υαλουρονικού οξέος. Η ελαστίνη και το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνες, ενώ το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης. Οι τρεις αυτές ουσίες διαπλέκονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν το δέρμα. Το υαλουρονικό οξύ επιπλέον έχει την ικανότητα να δεσμεύει νερό και να προσφέρει πολύτιμη ενυδάτωση.
Με την πάροδο του χρόνου, αλλά και με την επίδραση βλαβερών παραγόντων όπως το κάπνισμα, η ρύπανση, τα χημικά προϊόντα καθώς και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, οι ινοβλάστες μειώνονται και εκφυλίζονται γεγονός που συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή ελαστίνης, κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος. Το δέρμα λεπταίνει, χάνει την σφριγηλότητά του, αφυδατώνεται και εμφανίζονται λεπτές ρυτίδες οι οποίες στη συνέχεια βαθαίνουν.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται να βοηθήσει η μεσοθεραπεία, χρησιμοποιώντας ειδικά σκευάσματα τα οποία περιέχουν συστατικά με αποδεδειγμένη αντιγηραντική δράση. Με πολύ λεπτές βελόνες εγχύονται στο δέρμα ουσίες όπως βιταμίνες (C,E,A), αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνθεση πρωτεϊνών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υαλουρονικό οξύ. Αυτές οι ουσίες δρουν στο μεταβολισμό των κυττάρων ενεργοποιώντας την ανανέωση τους και συμβάλλουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος. Ως αποτέλεσμα έχουμε ένα δέρμα πιο σφριγηλό, με περισσότερο τόνο και επιδερμίδα λαμπερή, λεία, με λιγότερες ρυτίδες.
Η μεσοθεραπεία λοιπόν έρχεται να προσφέρει στα σημεία του δέρματος που το χρειάζονται, ότι ακριβώς τους λείπει. Δημιουργεί δηλαδή το ιδανικό περιβάλλον έτσι ώστε το δέρμα να μπορεί να αμύνεται και να αναπλάθεται, χρησιμοποιώντας συστατικά τα οποία δεν έχει στη διάθεσή του, ακόμη και όταν ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή.
Πώς γίνεται η μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία συνήθως γίνεται με πολύ λεπτές και ειδικά σχεδιασμένες βελόνες, οι οποίες διεισδύουν σε μικρό βάθος 1-3 χιλιοστά. Οι βελόνες εισχωρούν στην επιδερμίδα χωρίς να την καταστρέφουν και μέσω αυτών εγχύονται πολύ μικρές ποσότητες διαλύματος μεσοθεραπείας. Η εφαρμογή διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.
Ένας άλλος τρόπος εφαρμογής είναι με τη χρήση dermaroller. Πρόκειται για μια συσκευή χειρός που διαθέτει στην άκρη της έναν κύλινδρο με πολλές λεπτές ακίδες, οι οποίες έχουν βάθος 0,5-1,5 χιλιοστά.
Αρχικά, το διάλυμα της μεσοθεραπείας απλώνεται στο δέρμα και έπειτα κυλάμε τον κύλινδρο στην επιφάνεια του προσώπου. Αυτός, με τα διαδοχικά περάσματα, ανοίγει πολλές μικρές τρυπίτσες στην επιφάνεια του δέρματος μέσα στις οποίες εισχωρεί το διάλυμα και φθάνει στο δέρμα.
Ένας τρίτος τρόπος είναι η χρήση του pen, το οποίο είναι η εξέλιξη των roller. Το pen είναι ένα μηχάνημα που μοιάζει με μεγάλη πένα η οποία έχει στην άκρη της 12 ή περισσότερες πολύ λεπτές βελόνες. Οι βελόνες αυτές διεισδύουν στο δέρμα κατακόρυφα έως και 100 φορές ανά δευτερόλεπτο σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 0,25 και 3,0 χιλιοστών ανάλογα με την περιοχή που θεραπεύουμε.
Είναι επώδυνη η μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη. Μπορούμε όμως σε ενδιαφερόμενους με ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα να χρησιμοποιήσουμε ειδική αναισθητική κρέμα 20 λεπτά πριν τη μεσοθεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή καθίσταται ουσιαστικά ανώδυνη.
Ποιες είναι οι ενδείξεις της μεσοθεραπείας του προσώπου;
Η μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντι-γήρανση και την αναζωογόνηση του προσώπου. Πιο συγκεκριμένα:
- για βαθιά ενυδάτωση,
- για τη μείωση των λεπτών ρυτίδων και την πρόληψη εμφάνισης καινούριων,
- για τη σύσφιξη του δέρματος και την αντιμετώπιση της χαλάρωσης,
- για τη μείωση του λίπους κάτω από το πηγούνι.
Εκτός της περιοχής του προσώπου, εφαρμόζεται στο λαιμό, στο ντεκολτέ και στα χέρια.
Πόσες συνεδρίες πρέπει να κάνω;
Η συχνότητα των συνεδριών της μεσοθεραπείας και ο αριθμός τους εξαρτώνται από το πρόβλημα που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος να βελτιώσει.
Συνήθως προτείνεται 1 φορά την εβδομάδα για 1 μήνα, έπειτα 1 φορά κάθε 15 ημέρες για τους ακόλουθους 2 μήνες και 1 φορά το μήνα για 2 μήνες. Αυτό είναι το προτεινόμενο σχήμα έτσι ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος μεσοθεραπεία προσώπου;
Η ιδανική ηλικία είναι γύρω στα 30. Σε αυτή την ηλικία συνήθως δεν έχουν σχηματιστεί ρυτίδες και με την έναρξη της θεραπείας αποτρέπεται η δημιουργία τους.
Σε οποιαδήποτε όμως ηλικία και αν ξεκινήσει κάποιος, θα διαπιστώσει ήδη μετά από τις πρώτες συνεδρίες ορατή βελτίωση της όψης του δέρματος
Σε ποιους αντενδείκνυται η μεσοθεραπεία;
- Στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.
- Σε διαβητικούς ινσουλίνο-εξαρτώμενους.
- Σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.
- Σε ασθενείς με πρόσφατο ιστορικό καρκίνου.
- Σε ασθενείς με αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά της μεσοθεραπείας.
Πού αλλού μπορεί να εφαρμοστεί η μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία εκτός από την αντιγήρανση του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ και των χεριών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για:
την αντιμετώπιση των ουλών της ακμής, των ραγάδων, τη μείωση του λίπους κάτω από το πηγούνι, για τη κυτταρίτιδα, τις τοπικές εναποθέσεις λίπους στο σώμα και για τη διόρθωση του περιγράμματος του σώματος.
Επίσης ενδείκνυται για την τριχόπτωση και την αλωπεκία, καθώς και για το μέλασμα (πανάδες).