Τι είναι η ροδόχρους ακμή;
Είναι μια συχνή, χρόνια δερματοπάθεια των ενηλίκων, με κύρια εντόπιση το πρόσωπο. Συνήθως παρουσιάζεται μεταξύ 30-50 ετών με την ίδια συχνότητα, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα εμφανίζουν σαφώς συχνότερα τη νόσο.
Πώς εμφανίζεται η πάθηση;
Αρχικά, σχεδόν όλοι οι ασθενείς με ροδόχρου, εμφανίζουν στο πρόσωπο και το V του λαιμού μια ερυθρότητα η οποία εμφανίζεται ξαφνικά, διαρκεί λίγα λεπτά έως ώρες και έπειτα εξαφανίζεται. Η ερυθρότητα αυτή προκαλείται μετά από stress, ζεστό ρόφημα, τροφές με καρυκεύματα, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή εναλλαγή κρύου-ζεστού περιβάλλοντος.
Με την πάροδο του χρόνου η νόσος περνά στο Στάδιο 1: Η ερυθρότητα στο δέρμα γίνεται μόνιμη και εμφανίζονται ευρυαγγείες (μικρές λεπτές φλεβίτσες κόκκινες ή μπλε που βρίσκονται επιφανειακά κάτω από το δέρμα) κυρίως στο κέντρο του προσώπου, στη μύτη, στα μάγουλα, στο πηγούνι και στο μέτωπο. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο παραπονιούνται για δυσανεξία σε προϊόντα περιποίησης.
Στάδιο 2: Στην ερυθρότητα και τις ευρυαγγείες, έρχονται να προστεθούν βλατίδες και φλυκταινίδια (δηλαδή σπυράκια με ή χωρίς πύον) που διαρκούν αρκετές εβδομάδες, υποχωρούν και εμφανίζονται νέα. Σε αυτό το στάδιο η πάθηση μοιάζει με ακμή.
Στάδιο 3: Εδώ καταλήγει ένα μικρό ποσοστό ασθενών. Η ερυθρότητα και οι ευρυαγγείες είναι περισσότερο έντονες και στις ήδη υπάρχουσες βλατίδες και φλυκταινίδια, προστίθενται οζίδια (δηλαδή μεγάλα εξογκώματα). Στους άνδρες, σε αυτό το στάδιο μπορεί να παρουσιαστεί ρινόφυμα: Η μύτη μεγαλώνει και η επιφάνειά της γίνεται ανώμαλη με εξογκώματα και αγγεία.
Σε ορισμένους ασθενείς με ροδόχρου ακμή, επηρεάζονται και τα μάτια, τα οποία εμφανίζονται ερεθισμένα και κόκκινα.
Πού οφείλεται;
Η αιτιολογία είναι άγνωστη ακόμα, αλλά φαίνεται ότι εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες.
Υπάρχει μια γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της πάθησης.
Νοσήματα του γαστρεντερικού, όπως η παρουσία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (helicobacter pylori).
Αυξημένη αντιδραστικότητα των τριχοειδών αγγείων (πρόκειται για πολύ μικρά αγγεία). Η νόσος ξεκινά με παροδική, έντονη ερυθρότητα, η οποία με την πάροδο του χρόνου γίνεται μόνιμη.
Ενδοκρινικές διαταραχές.
Εστιακές λοιμώξεις.
Ψυχολογικοί παράγοντες (stress).
Κλιματολογικές συνθήκες.
Ηλιακή ακτινοβολία.
Διατροφικές συνήθειες (υπερκατανάλωση καφέ, τσαγιού, πικάντικων φαγητών).
Το παράσιτο Demodex folliculorum, όπως και το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής φαίνεται ότι επίσης εμπλέκονται.
Πώς θεραπεύεται η ροδόχρους ακμή;
Οριστική θεραπεία για την ροδόχρου ακμή δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως πολλές θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν την πορεία της πάθησης. Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντικές έτσι ώστε να μειωθούν οι εξάρσεις της νόσου και κατά συνέπεια να μείνουν ελάχιστα έως και καθόλου μόνιμα αισθητικά προβλήματα.
Η θεραπεία βασίζεται:
στην αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν τις εξάρσεις, όπως του αλκοόλ, της καφεΐνης, των ζεστών ροφημάτων και φυσικά του stress.
Στην τοπική αγωγή, με κρέμα, γέλη ή λοσιόν Μετρονιδαζόλης, Αζελαϊκού οξέος, Ερυθρομυκίνης, Κλινδαμυκίνης.
Στην καθημερινή χρήση των αντιηλιακών, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των εξάρσεων.
Στη συστηματική θεραπεία, δηλαδή αντιβίωση από το στόμα με τετρακυκλίνες (κυρίως δοξυκυκλίνη και μινοκυκλίνη) και για βαριά περιστατικά, ισοτρετινοΐνη.
Laser, για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών
Χειρουργική αφαίρεση, για το ρινόφυμα και τις υπερτροφικές περιοχές.