Η κυτταρίτιδα, όπως και το τοπικό πάχος, είναι τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν τις σύγχρονες γυναίκες και αυτό φαίνεται από το πλήθος των προϊόντων που υπάρχουν στο εμπόριο αλλά και των θεραπειών που προτείνονται από τους ειδικούς ιατρούς

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα, όπως και το τοπικό πάχος, είναι τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν τις σύγχρονες γυναίκες και αυτό φαίνεται από το πλήθος των προϊόντων που υπάρχουν στο εμπόριο αλλά και των θεραπειών που προτείνονται από τους ειδικούς ιατρούς.

Στο ακόλουθο κείμενο θα αναλυθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, ενώ για το τοπικό πάχος μπορείτε να ενημερωθείτε από την αντίστοιχη ενότητα της αισθητικής δερματολογίας.

Η κυτταρίτιδα οφείλεται στην ανομοιόμορφη συσσώρευση λίπους και στην κατακράτηση υγρών μεταξύ δέρματος και λιπώδους ιστού, οι οποίες συνοδεύονται από τη μείωση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού που βρίσκεται στο δέρμα.

Η συσσώρευση λίπους και η κατακράτηση υγρών προκαλούν τοπικά κακή αιμάτωση  της περιοχής και έχουν ως αποτέλεσμα τα ήδη «παραγεμισμένα» λιποκύτταρα -και γενικώς οι ιστοί του δέρματος- να μην οξυγονώνονται σωστά, γεγονός το οποίο οδηγεί στο να μην καίγεται το λίπος που περιέχεται στα λιποκύτταρα και να εξακολουθεί να αποθηκεύεται σε αυτά. Τα διογκωμένα λιποκύτταρα προσδίδουν στο δέρμα την όψη «της φλούδας του πορτοκαλιού», τυπική εικόνα της κυτταρίτιδας. Επίσης, στα σημεία όπου εμφανίζεται η κυτταρίτιδα σταδιακά το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του, δημιουργείται ινώδης ιστός, ο οποίος «τραβά» το δέρμα προς τα μέσα, και συμβάλλει με τη σειρά του στο να επιδεινωθούν οι τυπικές «λακκούβες» της κυτταρίτιδας.

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 90% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του κυτταρίτιδα, καθώς επίσης και ένα μικρό ποσοστό ανδρών. Συχνότερα οι άνδρες παρουσιάζουν τοπικό πάχος και σπανιότερα κυτταρίτιδα.

Στην Ευρώπη η κυτταρίτιδα είναι φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στις μεσογειακές χώρες και λιγότερο συχνά στη βόρεια Ευρώπη. Επίσης, οι λευκές γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της συγκριτικά με τις έγχρωμες.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται και σε γυναίκες χωρίς παραπανίσια κιλά, καθώς και σε γυναίκες που ασκούνται συστηματικά και προσέχουν την εμφάνιση τους και αυτό γιατί οι αιτίες εμφάνισης της είναι πολλές, όπως θα δούμε παρακάτω.

Τα μέρη του σώματος όπου παρατηρείται συχνότερα η κυτταρίτιδα είναι οι γλουτοί, οι μηροί, οι γάμπες, η κοιλιά και το εσωτερικό των μπράτσων.

Ποιες είναι οι αιτίες δημιουργίας της κυτταρίτιδας;

  • Η κακή διατροφή φαίνεται ότι είναι η σημαντικότερη αιτία. Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού, η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, η ζάχαρη, το αλάτι, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, η καφεΐνη και το αλκοόλ προκαλούν αφυδάτωση του οργανισμού με ακόλουθη κατακράτηση υγρών και δημιουργία κυτταρίτιδας.
  • Η έλλειψη επαρκούς σωματικής άσκησης, καθώς και η καθιστική ζωή, είναι επίσης σημαντικές και συχνές αιτίες.
  • Η κληρονομικότητα είναι εξίσου σημαντική με τις προηγούμενες αιτίες. Αν μια μητέρα έχει κυτταρίτιδα οι κόρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν και αυτές.
  • Οι ορμονικές διαταραχές οι οποίες παρουσιάζονται στις διάφορες φάσεις της ζωής μιας γυναίκας, όπως στην εφηβεία, στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση, καθώς και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία κυτταρίτιδας.

Πιο αναλυτικά, τα οιστρογόνα προκαλούν κατακράτηση υγρών και μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας κυρίως στους γλουτούς, στους μηρούς και στην κοιλιακή χώρα. Τα ανδρογόνα, αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσουν σε εναπόθεση λίπους, κυρίως στον κορμό και ειδικότερα στην κοιλιακή χώρα, ενώ τείνουν να μειώσουν τη συγκέντρωση του λίπους από τους γλουτούς και τους μηρούς.

  • Οι διαταραχές της λειτουργίας της κυκλοφορίας του αίματος, όπως για παράδειγμα οι ευρυαγγείες και η φλεβική ανεπάρκεια, καθώς και οι διαταραχές της λεμφικής κυκλοφορίας, μπορούν να γίνουν αιτίες κυτταρίτιδας σε πολλές γυναίκες.
  • Το κάπνισμα είναι μια άλλη συχνή αιτία κυτταρίτιδας.
  • Η δυσκοιλιότητα.
  • Το άγχος και οι αϋπνίες, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ακατάστατη κατανάλωση φαγητού κατά τις νυχτερινές ώρες ή να επηρεάσουν τον μεταβολισμό του οργανισμού.
  • Τέλος όσο περνά η ηλικία αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας, γιατί με την πάροδο του χρόνου το δέρμα λεπταίνει και αυξάνεται το σωματικό βάρος, ειδικότερα αυξάνεται ο όγκος του λιπώδους ιστού. Επίσης η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα συχνά γίνεται ανεπαρκής, αυξάνεται η κατακράτηση υγρών και το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του.

Όλες οι γυναίκες έχουν την ίδια μορφή κυτταρίτιδας;

Η κυτταρίτιδα έχει διάφορες μορφές ή στάδια, αλλά δεν είναι απαραίτητο, η εξέλιξη της να ακολουθήσει όλα αυτά τα στάδια.

1ο Στάδιο, ήπια μορφή. Η κυτταρίτιδα γίνεται εμφανής μόνο αν πιέσουμε το δέρμα, με τον αντίχειρα από τη μία πλευρά και με το δεύτερο και τρίτο δάχτυλο από την άλλη, τότε εμφανίζονται οι τυπικές λακκουβίτσες, ή η όψη του «φλοιού πορτοκαλιού».

2ο Στάδιο, μέτρια μορφή. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται μονό στην όρθια στάση ενώ στην ξαπλωτή το δέρμα έχει λεία όψη.

3ο Στάδιο, σοβαρή μορφή. Σε αυτό το στάδιο η κυτταρίτιδα είναι εμφανής στην όρθια και στην ξαπλωτή στάση και οι λακκούβες στο δέρμα είναι μεγαλύτερες και βαθύτερες συγκριτικά με τα προηγούμενα στάδια.

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η κυτταρίτιδα;

Οι κυριότερες και αποτελεσματικότερες ιατρικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η μεσοθεραπεία και η μικροχειρουργική αφαίρεση.

 

Μεσοθεραπεία.

Με τη τεχνική της μεσοθεραπείας εγχύουμε μέσα στο δέρμα ή και βαθύτερα μέσα στο λίπος (στον υποδόριο ιστό) ουσίες ικανές να αντιμετωπίσουν την κυτταρίτιδα.

Η μέθοδος στοχεύει στο να χορηγήσει στο δέρμα, στα σημεία όπου χρειάζεται και αναλόγως με το στάδιο της κυτταρίτιδας, τις απαραίτητες ουσίες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στα σημεία εκείνα με την τοπική εφαρμογή κρέμας.

Συνήθως, εγχύονται στα μέρη όπου υπάρχει η κυτταρίτιδα μείγματα δραστικών ουσιών ικανών να αυξήσουν τοπικά τον μεταβολισμό, προκαλώντας ακόλουθη λιπόλυση, δηλαδή άδειασμα των «παραγεμισμένων» λιποκυττάρων. Οι ουσίες αυτές επίσης είναι ικανές να ενισχύσουν την τοπική αγγειακή και λεμφική λειτουργία.

Από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες, επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των διογκωμένων λιποκυττάρων, η αποβολή των κατακρατημένων υγρών, και η διέγερση της παραγωγής νέου κολλαγόνου. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και τη βελτίωση της σφριγηλότητας του δέρματος.

Η έγχυση γίνεται με τη βοήθεια πολύ λεπτών βελόνων και η διάρκεια της συνεδρίας είναι περίπου 20 λεπτά. Τα αποτελέσματα της μεσοθεραπείας γίνονται ορατά συνήθως μετά τη δεύτερη ή τρίτη συνεδρία και έχουν μεγάλη διάρκεια με την προϋπόθεση ότι διατηρείται σταθερό το σωματικό βάρος.

Χρειάζονται συνήθως γύρω στις 6-8 συνεδρίες, αναλόγως με την έκταση και τη βαρύτητα του προβλήματος, οι οποίες επαναλαμβάνονται περίπου ανά 10 ημέρες.

Για να ελαχιστοποιηθεί το αίσθημα της δυσφορίας, που ενδεχομένως δημιουργείται σε ορισμένους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της μεσοθεραπείας, εφαρμόζεται πάγος στην περιοχή λίγα λεπτά πριν την θεραπεία.

Η μεσοθεραπεία είναι κατά κανόνα μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, ενώ ως ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται ο σχετικός πόνος και το τοπικό αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της έγχυσης, καθώς και η πιθανότητα εκχυμώσεων, οι οποίες όμως υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες.

Μικροχειρουργική αφαίρεση.

Πρόκειται για μια καινοτόμο θεραπευτική προσέγγιση της κυτταρίτιδας.

Με τη βοήθεια ενός πεπλατυσμένου μικρού νυστεριού αντιμετωπίζεται ο ινώδης ιστός, ο οποίος σταδιακά σχηματίζεται στο δέρμα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της κυτταρίτιδας και ο οποίος «τραβάει προς τα μέσα» την επιδερμίδα δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές επιφανειακές λακκούβες της κυτταρίτιδας.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι εξαιρετικά και ορατά μετά από μία μόλις συνεδρία. Με αυτή την τεχνική μπορεί να αντιμετωπιστεί κυτταρίτιδα σοβαρής μορφής, δηλαδή κυτταρίτιδα σε 3ο στάδιο.

Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη γιατί γίνεται υπό τοπική αναισθησία και προτείνεται είτε μόνη της είτε συνδυαστικά με τη μεσοθεραπεία.

Τέλος, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι μετά τις θεραπείες, για να συντηρηθεί το αποτέλεσμά τους χρειάζεται διαρκής φροντίδα καθώς επίσης και αλλαγή ορισμένων κακών συνηθειών.

Ορισμένοι γενικοί κανόνες είναι οι ακόλουθοι:

  • Σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Μια καλή αρχή είναι να διατηρούνται τα τρία βασικά γεύματα μέσα στην ημέρα και κυρίως να μην παρακάμπτεται το μεσημεριανό φαγητό σε βάρος του βραδινού. Πρέπει να αποφεύγεται, επίσης, η υπερκατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών τροφών, ενώ πρέπει να προτιμώνται τα λαχανικά και τα φρούτα εποχής, τα οποία ωφελούν επιπλέον την καλή λειτουργία του εντέρου.

  • Πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας νερού, η οποία είναι γύρω στα 6-8 ποτήρια νερού την ημέρα.
  • Περιορισμός του αλκοόλ.
  • Περιορισμός ή διακοπή του καπνίσματος.
  • Αποφυγή στενών ρούχων, ψηλοτάκουνων παπουτσιών και ορθοστασίας, τα οποία είναι παράγοντες που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου στα κάτω άκρα.
  • Σωματική άσκηση, ιδιαιτέρως το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι και η αεροβική γυμναστική, που βοηθούν τόσο την καύση του λίπους όσο και τη βελτίωση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας.
  • Ελαφρύ μασάζ στα πόδια λίγο πριν τον βραδινό ύπνο.
Κοινοποίηση: