χαρτογράφηση σπίλων: Είναι η πιο σημαντική και αποτελεσματική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και ιδιαίτερα του μελανώματος.

Tι είναι η χαρτογράφηση σπίλων;

Είναι η πιο σημαντική και αποτελεσματική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και ιδιαίτερα του μελανώματος.

Γίνεται με ψηφιακό δερματοσκόπιο. Αυτό διαθέτει ψηφιακή κάμερα υψηλής ευκρίνειας ικανή να απεικονίζει λεπτομέρειες του δέρματος σαν να το βλέπαμε με το μικροσκόπιο. Η κάμερα είναι συνδεδεμένη με υπολογιστή μέσα στον οποίο υπάρχει ειδικό λογισμικό πρόγραμμα που μπορεί αν θέλουμε να υπολογίσει αυτόματα την επικινδυνότητα μιας βλάβης. Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε τις φωτογραφίες των σπίλων και αργότερα να τις συγκρίνουμε με τις νέες φωτογραφίες που θα τραβήξουμε στις μελλοντικές χαρτογραφήσεις του ασθενούς.

Πώς γίνεται η χαρτογράφηση;

Η χαρτογράφηση των σπίλων γίνεται στο ιατρείο. Αρχικά φωτογραφίζονται μακροσκοπικά όλοι οι σπίλοι ανά περιοχή του σώματος. Δηλαδή όλοι οι σπίλοι του κορμού, των άνω και κάτω άκρων, της κεφαλής, του τριχωτού κεφαλής, των παλαμών, των πελμάτων κ.ο.κ. Στη συνέχεια, με την χρήση της κάμερας υψηλής ευκρίνειας και την χρήση πολωμένου φωτός φωτογραφίζονται μικροσκοπικά, (δερματοσκοπικά) μία προς μία οι επικίνδυνες βλάβες. Με τον τρόπο αυτό εξετάζεται ο κάθε σπίλος ξεχωριστά και τοποθετείται στο σημείο του σώματος στο οποίο ανήκει. Συντάσσεται δηλαδή ένας λεπτομερής “χάρτης” με δερματοσκοπικές εικόνες των σπίλων του σώματος. Αυτές οι εικόνες αποθηκεύονται και έτσι ο δερματολόγος στην επανεξέταση που θα γίνει μετά από 6 μήνες μέχρι το πολύ ένα χρόνο, θα μπορέσει να αξιολογήσει αν εμφανίστηκαν νέοι σπίλοι και αν οι προϋπάρχοντες έχουν αλλάξει.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται αντιληπτή εγκαίρως οποιαδήποτε ύποπτη αλλαγή πριν αυτή οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος ή μελάνωμα.

Οι ύποπτες βλάβες πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά.

Ποιος πρέπει να κάνει χαρτογράφηση σπίλων;

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι απαραίτητο να ελέγχουν τους σπίλους τους με χαρτογράφηση, μία-δύο φορές το χρόνο. Αυτά τα άτομα είναι:

  • Όσοι έχουν πολλούς σπίλους (περισσότερους από 50).
  • Όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος.
  • Όσοι έχουν αφαιρέσει στο παρελθόν δυσπλαστικούς σπίλους.
  • Όσοι έχουν ανοιχτό φωτότυπο δέρματος, δηλαδή τα άτομα που δεν μαυρίζουν εύκολα αλλά καίγονται στον ήλιο, που έχουν λευκό δέρμα, φακίδες, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μπλε, γκρι ή πράσινα μάτια.
  • Όσοι έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία ή στην εφηβική.
  • Όσοι έχουν εκτεθεί σε τεχνητές πηγές UV ακτινοβολίας (solarium, PUVA θεραπεία, UVB θεραπεία)
  • Όσοι έχουν εκ γενετής μεγάλους σπίλους.
  • Όσοι έχουν το σύνδρομο των δυσπλαστικών σπίλων.

Ποιος γιατρός είναι κατάλληλος για να κάνει τη χαρτογράφηση σπίλων;

Η χαρτογράφηση πρέπει να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο δερματολόγο στη δερματοσκόπηση, μέθοδο πάνω στην οποία βασίζεται η χαρτογράφηση. Επίσης ο γιατρός θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί επαρκώς στη δερματική ογκολογία.

Κανένα μηχάνημα ψηφιακής χαρτογράφησης δε μπορεί ούτε και προορίζεται να αντικαταστήσει τον έμπειρο δερματολόγο στη χαρτογράφηση, παρά μόνο να προσφέρει μια δεύτερη γνώμη την οποία ο δερματολόγος μπορεί να λάβει υπόψη του στις προβληματικές περιπτώσεις.

Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις η μέθοδος της χαρτογράφησης δε χάνει την αξιοπιστία της και γίνεται πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο.

Κοινοποίηση: