Η ύπαρξη ανεπιθύμητης τριχοφυΐας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες αποτελεί ένα ολοένα και συχνότερο πρόβλημα.

Για αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί και αντίστοιχα πολλοί τρόποι για την αντιμετώπιση της (ξύρισμα, κερί, κρέμες, ηλεκτρόλυση). Η πραγματική επανάσταση όμως έγινε με την ανακάλυψη των lasers στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην οριστική, ασφαλή και γρήγορη εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας όπου και αν αυτή βρίσκεται, είτε στο πρόσωπο, είτε στο σώμα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Ο δασυτριχισμός, είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει αυξημένη τριχοφυΐα, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι:

  • κληρονομική προδιάθεση
  • διάφορες ενδοκρινικές παθήσεις των ωοθηκών (πολυκυστικές ωοθήκες)
  • παθήσεις της υπόφυσης και των επινεφριδίων,
  • η εμμηνόπαυση.

Πολλές φορές ακόμη και η φυσιολογική τριχοφυΐα στο εφηβαίο (μπικίνι), τις μασχάλες, τις γάμπες (σε ότι αφορά τις γυναίκες) και αντίστοιχα πλάτη, ώμους, στήθος (κυρίως στους άνδρες) μπορεί να είναι ανεπιθύμητη. Επομένως η αποτρίχωση με laser βρίσκει ευρεία εφαρμογή τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες και τόσο σε περιπτώσεις δασυτριχισμού όσο και φυσιολογικής τριχοφυΐας.

Ποια συστήματα laser διατίθενται σήμερα για αποτρίχωση;

  • Alexandrite (αλεξανδρίτης) laser, με μήκος κύματος 755nm.
  • Diode (διοδικό) laser, με μήκος κύματος 800 – 810 nm.
  • Nd:YAG laser με μήκος κύματος 1064 nm.
  • IPL (σύστημα πολωμένου φωτός) το οποίο όμως δεν είναι laser, με μήκος κύματος 590 έως 1200 nm.

Σε συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων μεταξύ των διαφόρων laser που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής εταιρείας (JEADV Jan 2006 vol 20 Nol, p.9-19), τα δύο πιο αποτελεσματικά laser για αποτρίχωση είναι ο Αλεξανδρίτης και το Διοδικό laser.

Με ποιο μηχανισμό δρα η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη;

Τα laser Αλεξανδρίτη παίρνουν το όνομα τους από τους κρυστάλους “alexandrite” που περιέχουν και παράγουν ακτίνα μήκους 755 nm.

Ο μηχανισμός με τον οποίο δρα αυτή η ακτίνα προκαλώντας αποτρίχωση βασίζεται στη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Βάσει αυτής: Η ακτίνα έλκεται και απορροφάται από τη μελανίνη των τριχοφόρων θυλάκων. Με αυτό τον τρόπο διεισδύει στο δέρμα, μπαίνει μέσα στο θύλακο και το βολβό της τρίχας. Μόλις η ακτίνα απορροφηθεί από τη μελανίνη, το φως μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία καταστρέφει το θύλακο και το βολβό χωρίς όμως να επηρεάσει το γύρω δέρμα και τους ιστούς.

Οι τριχοφόροι θύλακες είναι μικροί, μικροσκοπικοί σωλήνες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα και μέσα τους υπάρχει η τρίχα, ενώ ο βολβός είναι η ρίζα της τρίχας. Έτσι, όταν μπαίνει η ακτίνα του laser με το ειδικό μήκος κύματος, καταστρέφει τόσο το θύλακο όσο και το βολβό και με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί πια να αναπτυχθεί η τρίχα.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται και κάθε πότε;

Για την οριστική εξάλειψη της τριχοφυΐας χρειάζονται κατά μέσο όρο 6 επισκέψεις με μεσοδιάστημα 40 περίπου ημερών μεταξύ τους.

Ο λόγος για τον οποίο οι επαναλήψεις γίνονται με αυτά τα μεσοδιαστήματα είναι ο εξής:

Κάθε τρίχα αναπτύσσεται από το θύλακο της και κάθε θύλακος έχει τον δικό του κύκλο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τρίχα αναπτύσσεται ξεχωριστά από τις άλλες γύρω της. Αν όλοι οι θύλακοι ήταν συγχρονισμένοι τότε θα υπήρχαν περίοδοι της ζωής μας όπου δεν θα είχαμε καθόλου μαλλιά στο κεφάλι μας και άλλες περίοδοι που θα ήμαστε γεμάτοι μαλλιά.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας περιλαμβάνει 3 στάδια.

  1. Αναγενές στάδιο: Σε αυτή τη φάση, στο βολβό της τρίχας που βρίσκεται στη βάση του θυλάκου, υπάρχει έντονος πολλαπλασιασμός των κυττάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία της καινούριας τρίχας.

  2. Καταγενές στάδιο: Εδώ ελαττώνεται και σταματά ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων. Ολοκληρώνεται η δημιουργία της τρίχας και έπειτα αυτή παύει να αναπτύσσεται.

  3. Τελογενές στάδιο: Η τρίχα δεν αναπτύσσεται πια, νεκρώνεται και πέφτει.

Το laser δρα μόνο στο αναγενές στάδιο. Στο αναγενές στάδιο έχουμε έντονο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και η μελανίνη στους τριχοφόρους θυλάκους βρίσκεται σε αφθονία. Η περισσότερη μελανίνη απορροφά περισσότερη ακτίνα laser και έτσι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Γι αυτό το λόγο ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη πρέπει να έρχεται περίπου κάθε 40 ημέρες όπου καινούριες τρίχες μπαίνουν στο αναγενές στάδιο.

Ποια είναι η προετοιμασία για την αποτρίχωση με laser;

Η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη δεν μπορεί να γίνει σε μαυρισμένο δέρμα, διότι υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η αποφυγή του ήλιου και του solarium ενώ συνιστάται η τοπική χρήση ενός αντηλιακού ευρέως φάσματος στα μέρη του σώματος που πρόκειται να υποβληθούν σε αποτρίχωση με laser.

Επιπροσθέτως, 2-3 ημέρες πριν την προγραμματισμένη θεραπεία laser θα πρέπει να ξυρίζεται η περιοχή του σώματος που θα αποτριχωθεί, ώστε η τρίχα να έχει μήκος περίπου 2 χιλιοστά. Το πρόσωπο δεν απαιτείται να ξυρίζεται πριν την αποτρίχωση.

Την ημέρα της συνεδρίας η περιοχή του σώματος που θα υποβληθεί σε αποτρίχωση με laser πρέπει να είναι καθαρή και αν πρόκειται για πρόσωπο θα πρέπει να μην υπάρχει make-up.

Σε περιοχές περισσότερο ευαίσθητες όπως αυτή του εφήβαιου (μπικίνι) συνιστάται η εφαρμογή αναισθητικής κρέμας τοπικά.

Στα μεσοδιαστήματα των 40 ημερών μεταξύ των συνεδριών πρέπει να αποφεύγεται το τράβηγμα με κερί ή με τσιμπιδάκι καθώς και το ξύρισμα των τριχών που επανεκφύονται. Επιτρέπονται όμως το “τριμάρισμα” με μηχανή, το κόψιμο με ψαλιδάκι, όπως και η χρήση αποτριχωτικής κρέμας.

Αν υπάρχει ιστορικό έρπητα πρέπει να ενημερωθεί ο δερματολόγος.

Είναι επώδυνη η αποτρίχωση με laser;

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής η αποτρίχωση δεν είναι εντελώς ανώδυνη. Υπάρχει μια παροδική ενόχληση σαν χτύπημα από τεντωμένα λαστιχάκια και ένα αίσθημα καψίματος. Όσο πιο σκούρες και χοντρές είναι οι τρίχες, τόσο πιο έντονη είναι και η ενόχληση. Αυτές όμως οι τρίχες ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία και έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο για την ένταση της ενόχλησης είναι η πυκνότητα της τριχοφυΐας. Σε μέρη του σώματος όπου υπάρχει πυκνή τριχοφυΐα η ενόχληση είναι μεγαλύτερη.

Συνήθως οι δύο πρώτες συνεδρίες είναι οι πιο ενοχλητικές, ωστόσο με το πέρασμα των συνεδριών οι τρίχες αραιώνουν, γίνονται πιο λεπτές και έτσι μειώνεται η δυσφορία.

Πώς γίνεται η εφαρμογή του laser;

Υπάρχει μια κεφαλή στην οποία προσαρμόζουμε μια στρογγυλή κατάληξη (spot). Χρησιμοποιούμε διαφορετικής διαμέτρου spots αναλόγως την έκταση του δέρματος που θέλουμε να αποτριχώσουμε. Για μικρές περιοχές χρησιμοποιούμε διάμετρο 12 χιλιοστών, ενώ για μεγάλες περιοχές, 18 χιλιοστών. Με την κεφαλή αυτή σαρώνουμε σταδιακά την επιφάνεια του δέρματος που υποβάλλεται σε αποτρίχωση. Το laser συνοδεύεται από ψυκτικό μηχάνημα που παράγει ψυχρό αέρα. Ο αέρας διοχετεύεται στην κεφαλή του laser, πέφτει επάνω στην επιφάνεια του δέρματος κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης, προφυλάσσοντας αφενός το δέρμα από το να ερεθιστεί πολύ, αφετέρου μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερες ενέργειες έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Σε ποια σημεία του σώματος μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία το laser για αποτρίχωση;

  • Πρόσωπο: άνω χείλος, μύτη, παρειές (μάγουλα), πηγούνι, ζυγωματικά, φρύδια, μεσόφρυο, φαβορίτες, αυτιά.
  • Άνω άκρα: βραχίονες, αντιβράχια, χέρια.
  • Μασχάλες.
  • Εφήβαιο (μπικίνι): ολόκληρη ή μερική περιοχή.
  • Περιπρωκτική χώρα.
  • Κάτω άκρα: γάμπες, μηροί.
  • Κορμός: αυχένας, πλάτη, μέση, γλουτοί, στήθος, κοιλιά.

Τι θα ακολουθήσει μετά την αποτρίχωση και τι πρέπει να αποφύγω;

Κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης δημιουργείται ένας ήπιος ερεθισμός που εκδηλώνεται με ερυθρότητα και μερικές φορές οίδημα γύρω από το θύλακο της τρίχας (περιθυλακικό οίδημα). Το οίδημα μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 ώρες ενώ η ερυθρότητα έως και 3 ημέρες. Στην αποτριχωμένη περιοχή θα υπάρχει η αίσθηση ηλιακού εγκαύματος, γι αυτό αμέσως μετά τη συνεδρία της αποτρίχωσης μπορεί, αν χρειαστεί, να τοποθετηθούν ψυχρά επιθέματα και καταπραϋντικές κρέμες.

Αν έχει προηγηθεί αποτρίχωση σε περιοχές του σώματος οι οποίες εκτίθενται στον ήλιο όπως για παράδειγμα το πρόσωπο, συνιστάται η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης και είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακού, Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το ζεστό νερό και η τριβή της περιοχής. Προτείνεται επίσης η εφαρμογή καταπραϋντικής κρέμας για τις πρώτες 3 ημέρες μετά την αποτρίχωση.

Μετά την εφαρμογή laser σταματά η ανάπτυξη των τριχών και στις ακόλουθες 10-15 ημέρες πέφτουν οι ρίζες τους αφήνοντας το δέρμα δίχως τρίχες. Περίπου 40 ημέρες μετά ξεκινά η επανέκφυση των τριχών (αναγενής φάση) και τότε είναι η ιδανικότερη περίοδος να επαναληφθεί η συνεδρία διότι οι τρίχες ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αποτρίχωση laser και πότε μπορούν να ξεκινήσουν;

Η αποτρίχωση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα 14 έτη. Οι τρίχες που ανταποκρίνονται καλύτερα είναι οι χοντρές και μαύρες ειδικότερα αν βρίσκονται πάνω σε λευκό δέρμα.

Οι τρίχες οι οποίες δε μπορούν να εξαλειφθούν με το laser είναι οι φυσικές ξανθές, οι λευκές και το χνούδι.

Γιατί πρέπει να προτιμήσω την αποτρίχωση laser σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες αποτριχωτικές μεθόδους;

Όλο και πιο δημοφιλής γίνεται η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη και αυτό τόσο γιατί υπερτερεί έναντι των υπολοίπων laser όσο και για το λόγο ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτρίχωσης παρουσιάζουν πολλά μειονεκτήματα. Πιο αναλυτικά:

Το ξύρισμα, παρόλο που είναι η πιο οικονομική, εύκολη και γρήγορη μέθοδος, η περιοχή που μας ενδιαφέρει πρέπει να ξυρίζεται συχνά και η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει θυλακίτιδα, κυρίως στις ευαίσθητες περιοχές όπως αυτή του μπικίνι, ενώ συχνά είναι και τα κοψίματα στις γάμπες.

Το κερί ως μέθοδος αποτρίχωσης επιτρέπει στο δέρμα να παραμένει για περισσότερο καιρό χωρίς τρίχες συγκριτικά με το ξύρισμα, αλλά είναι επικίνδυνο στο να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή (θυλακίτιδα). Ειδικά σε περίπτωση που οι τρίχες είναι πολλές και σκληρές η αποτρίχωση με κερί είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη μέθοδος και επίσης τα αποτελέσματα είναι μόνο παροδικά.

Οι αποτριχωτικές κρέμες, συνήθως δεν αποτριχώνουν πλήρως την περιοχή αφήνοντας περιοχές του δέρματος με τρίχες. Επίσης μερικές φορές προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα.

IPL (I.P.L. Intensed Pulsed Light) ενισχυμένο παλμικό φως. Πρέπει να τονιστεί κατ΄αρχάς ότι δεν είναι laser.

Πρόκειται για μια συσκευή που παράγει ακτινοβολία πολυχρωματικού φάσματος, δηλαδή κοινό φως, σε αντίθεση με τα laser που παράγουν ακτινοβολία συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Τα laser λειτουργούν με ακρίβεια, λόγω αυτού του συγκεκριμένου μήκους κύματος, στοχεύοντας επιλεκτικά την τρίχα, αφήνοντας το δέρμα γύρω από αυτή άθικτο. Το IPL παράγει φως το οποίο απορροφάται κυρίως από τη μελανίνη και τα αγγεία του δέρματος και λιγότερο από την τρίχα, δεν έχει την επιλεκτικότητα και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητα των laser. Για να μπορέσει το IPL να προκαλέσει την καταστροφή της τρίχας πρέπει να χρησιμοποιηθεί υψηλότερη ενέργεια με κίνδυνο την πρόκληση εγκαύματος.

Επιπροσθέτως, τα laser μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου στέλνουν ενέργεια σε πολλές τρίχες μαζί προκαλώντας την καταστροφή τους και γι αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την γρήγορη αποτρίχωση και μεγάλων περιοχών του σώματος. Συνεπώς τα laser είναι ασύγκριτα πιο ασφαλή, γρήγορα, αποτελεσματικά και αξιόπιστα σε σχέση με τα IPL.

Κοινοποίηση: