Τοπικό πάχος μείωση

Ρωτήστε τη γιατρό​

Σας απασχολεί κάτι σχετικά με το πρόσωπο ή το σώμα σας; Ρωτήστε μας και ενημερωθείτε για τη θεραπεία που σας ενδιαφέρει.

Τι είναι το τοπικό πάχος;

Το τοπικό πάχος μαζί με την κυτταρίτιδα είναι ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν τις σύγχρονες γυναίκες αλλά και τους άνδρες.

Όλοι οι άνθρωποι από τη γέννησή τους έχουν έναν συγκεκριμένο και σχετικά σταθερό αριθμό λιποκυττάρων, τα οποία χρησιμεύουν για να μπορεί ο οργανισμός να αποθηκεύσει λίπος.

Όταν σε έναν ενήλικα αυξάνεται το βάρος, δεν αυξάνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων αλλά το μέγεθός τους. Έτσι τα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα «παραγεμίζουν» και δημιουργείται είτε το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, αν τα λιποκύτταρα είναι κυρίως διάσπαρτα, είτε του τοπικού πάχους, αν είναι κυρίως εντοπισμένα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Φυσικά, πολλές φορές τα δύο αυτά προβλήματα, κυτταρίτιδα και τοπικό πάχος, συνυπάρχουν.

Ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται τα λιποκύτταρα είναι καθαρά θέμα γενετικής προδιάθεσης. Έτσι, παρατηρούμε ότι σε κάθε σώμα το λίπος κατανέμεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Όταν αναφερόμαστε στο τοπικό πάχος, εννοούμε τις περιοχές του σώματος οι οποίες συνήθως γεμίζουν πρώτες, όταν κάποιος ξεκινά να παχαίνει και οι οποίες αδειάζουν τελευταίες μετά από απώλεια βάρους.

Το τοπικό πάχος όμως, όπως και η κυτταρίτιδα, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ανθρώπων που έχουν παραπανίσια κιλά. Παρατηρείται και σε ανθρώπους με ιδανικό βάρος, καθώς επίσης μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει μετά από απώλεια βάρους, η οποία επιτεύχθηκε με σωστή δίαιτα και σωματική άσκηση.

Πώς αντιμετωπίζεται το τοπικό πάχος;

Τα τελευταία χρόνια, νέες, απλές, μη επεμβατικές θεραπείες, ικανές να προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα έχουν περιέλθει στα χέρια των ειδικών για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους.

Πιο συγκεκριμένα, το Aqualyx είναι ένα διάλυμα, που έχει ως βασικό του συστατικό το δεοξυχολικό οξύ. Πρόκειται για μια ουσία που περιέχεται μέσα στα υγρά της χολής και είναι ικανή να διασπά το λίπος.

Το διάλυμα αυτό εγχύεται με ειδική βελόνα, για ομοιογενή έγχυση, μέσα στον λιπώδη ιστό της περιοχής που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Σταδιακά, μετά την έγχυση η ουσία διαχέεται στην περιοχή και διασπά την κυτταρική μεμβράνη των λιποκυττάρων, απελευθερώνοντας μέσα από αυτά τα λιπαρά οξέα, τα οποία στο τέλος απομακρύνονται από την περιοχή με φυσικό τρόπο μέσω της λεμφικής κυκλοφορίας.

Οι περιοχές με τοπικό πάχος που μπορούν να αντιμετωπιστούν με το Aqualyx είναι οι μηροί -κοινώς τα «ψωμάκια»- οι γλουτοί, τα γόνατα, τα πλαϊνά της μέσης, η κοιλιά, το διπλοσάγονο. Όλα τα παραπάνω είναι σημεία του σώματος που ακόμα και μετά από δίαιτα ή και σωματική άσκηση μπορεί να μην ανταποκρίνονται και να εξακολουθούν να παρουσιάζουν εντοπισμένο λίπος.

Η θεραπεία, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται με απλές ενέσεις στο υποδόριο λίπος και δεν απαιτείται αναισθησία. Αμέσως μετά τη θεραπεία ενδέχεται να υπάρχει ένα ελαφρύ τσούξιμο στην περιοχή, καθώς επίσης μικρή ερυθρότητα και παροδικό οίδημα, τα οποία υποχωρούν μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται ορατά ήδη ένα μήνα μετά τη δεύτερη συνεδρία, ενώ σε μικρές περιοχές, όπως για παράδειγμα το διπλοσάγονο, ήδη μετά την πρώτη συνεδρία.

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την περιοχή που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, από την έκταση του προβλήματος και από τον επιθυμητό βαθμό διόρθωσης.

Κατά μέσο όρο απαιτούνται 3-5 συνεδρίες οι οποίες πραγματοποιούνται ανά μήνα. Η απώλεια πόντων από τα σημεία όπου εφαρμόζεται η θεραπεία είναι μετρήσιμη, με την προϋπόθεση ότι το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό.

Τέλος, η θεραπεία με Aqualyx μπορεί να συνδυαστεί με μεσοθεραπεία σώματος για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας αν αυτή συνυπάρχει.