Η ύπαρξη ανεπιθύμητης τριχοφυΐας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερες γυναίκες. Κατά καιρούς προτείνονται διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπισή της, τίποτα ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από την εφαρμογή laser που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έδωσε άμεση και μόνιμη λύση σε ένα υπαρκτό, για πολλές γυναίκες, πρόβλημα

Γιατί οι γυναίκες ζητούν αποτρίχωση laser;

Η ύπαρξη ανεπιθύμητης τριχοφυΐας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερες γυναίκες. Κατά καιρούς προτείνονται διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπισή της, τίποτα ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από την εφαρμογή laser που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έδωσε άμεση και μόνιμη λύση σε ένα υπαρκτό, για πολλές γυναίκες, πρόβλημα.

Με το laser οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσο τον δασυτριχισμό όσο και την φυσιολογική τριχοφυΐα.

Ο δασυτριχισμός είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει αυξημένη τριχοφυία στις γυναίκες, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση, σε διάφορες ενδοκρινικές παθήσεις των ωοθηκών (πολυκυστικές ωοθήκες), της υπόφυσης και των επινεφριδίων, αλλά και στην εμμηνόπαυση.

Πολλές φορές όμως και η φυσιολογική τριχοφυΐα των γυναικών στο εφήβαιο (μπικίνι), στις μασχάλες, στις γάμπες μπορεί να είναι ανεπιθύμητη.

Η αποτρίχωση με laser όταν εφαρμόζεται σωστά και από εξειδικευμένο δερματολόγο, εγγυάται την ασφαλή και οριστική εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυίας σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.

Ποιες είναι οι πιο συχνές περιοχές που επιθυμούν να αποτριχώσουν οι γυναίκες;

Οι περιοχές που εφαρμόζεται συχνότερα η αποτρίχωση με λέιζερ στις γυναίκες είναι οι εξής

 • Πρόσωπο: άνω χείλος (μουστάκι), πηγούνι, παρειές, ζυγωματικά, φαβορίτες, μεσόφρυο (η περιοχή ανάμεσα στα φρύδια), λαιμός.
 • Άνω άκρα: βραχίονες, αντιβράχια, χέρια.
 • Μασχάλες.
 • Εφήβαιο (μπικίνι): ολόκληρη ή μερική περιοχή.
 • Περιπρωκτική χώρα.
 • Κάτω άκρα: γάμπες, μηροί.
 • Κορμός: πλάτη, μέση, γλουτοί, στήθος (ανάμεσα στο στήθος και γύρω από τις θηλές), κοιλιά (συνήθως πρόκειται για την κάθετη γραμμή που ξεκινά από τον ομφαλό και κατεβαίνει μέχρι την περιοχή του μπικίνι.

Ποια συστήματα laser διατίθενται σήμερα για αποτρίχωση;

 • Alexandrite (αλεξανδρίτης) laser, με μήκος κύματος 755nm.
 • Diode (διοδικό) laser, με μήκος κύματος 800 – 810 nm.
 • Nd:YAG laser με μήκος κύματος 1064 nm.
 • IPL (σύστημα πολωμένου φωτός) το οποίο όμως δεν είναι laser με μήκος κύματος 590 έως 1200 nm.

Με ποιο μηχανισμό δρα η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη;

Τα laser Αλεξανδρίτη παίρνουν το όνομα τους από τους κρυστάλους “alexandrite” που περιέχουν και παράγουν ακτίνα μήκους 755 nm.

Ο μηχανισμός με τον οποίο δρα αυτή η ακτίνα προκαλώντας αποτρίχωση βασίζεται στη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Βάσει αυτής: Η ακτίνα έλκεται και απορροφάται από τη μελανίνη των τριχοφόρων θυλάκων. Με αυτό τον τρόπο διεισδύει στο δέρμα, μπαίνει μέσα στο θύλακο και το βολβό της τρίχας. Μόλις η ακτίνα απορροφηθεί από τη μελανίνη, το φως μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία καταστρέφει το θύλακο και το βολβό χωρίς όμως να επηρεάσει το γύρω δέρμα και τους ιστούς.

Οι τριχοφόροι θύλακες είναι μικροί, μικροσκοπικοί σωλήνες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα και μέσα τους υπάρχει η τρίχα, ενώ ο βολβός είναι η ρίζα της τρίχας. Έτσι, όταν μπαίνει η ακτίνα του laser με το ειδικό μήκος κύματος, καταστρέφει τόσο το θύλακο όσο και το βολβό και με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί πια να αναπτυχθεί η τρίχα.

Πώς γίνεται η εφαρμογή του laser και πόσο διαρκεί η κάθε συνεδρία;

Υπάρχει μια κεφαλή στην οποία προσαρμόζουμε μια στρογγυλή κατάληξη (spot). Χρησιμοποιούμε διαφορετικής διαμέτρου spots αναλόγως την έκταση του δέρματος που θέλουμε να αποτριχώσουμε. Για μικρές περιοχές χρησιμοποιούμε διάμετρο 12 χιλιοστών, ενώ για μεγάλες περιοχές, 18 χιλιοστών. Με την κεφαλή αυτή σαρώνουμε σταδιακά την επιφάνεια του δέρματος που υποβάλλεται σε αποτρίχωση. Το laser συνοδεύεται από ψυκτικό μηχάνημα που παράγει ψυχρό αέρα. Ο αέρας διοχετεύεται στην κεφαλή του laser, πέφτει επάνω στην επιφάνεια του δέρματος κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης, προφυλάσσοντας αφενός το δέρμα από το να ερεθιστεί πολύ, αφετέρου μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερες ενέργειες έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας εξαρτάται από την περιοχή που θέλουμε να αποτριχώσουμε. Ο χρόνος εφαρμογής κυμαίνεται από ελάχιστα λεπτά έως μια ώρα.

Είναι επώδυνη η αποτρίχωση με laser;

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής η αποτρίχωση δεν είναι εντελώς ανώδυνη. Υπάρχει μια παροδική ενόχληση σαν χτύπημα από τεντωμένα λαστιχάκια και ένα αίσθημα καψίματος. Όσο πιο σκούρες και χοντρές είναι οι τρίχες, τόσο πιο έντονη είναι και η ενόχληση. Αυτές όμως οι τρίχες ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία και έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο για την ένταση της ενόχλησης είναι η πυκνότητα της τριχοφυΐας. Σε μέρη του σώματος όπου υπάρχει πυκνή τριχοφυΐα η ενόχληση είναι μεγαλύτερη.

Συνήθως οι δύο πρώτες συνεδρίες είναι αυτές που είναι και οι πιο ενοχλητικές, ωστόσο με το πέρασμα των συνεδριών οι τρίχες αραιώνουν, γίνονται πιο λεπτές και έτσι μειώνεται η δυσφορία.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν και κάθε πότε;

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται, 6 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 40 περίπου ημερών μεταξύ τους.

Ο λόγος για τον οποίο οι επαναλήψεις γίνονται με αυτά τα μεσοδιαστήματα είναι ο εξής:

Ο κύκλος ζωής κάθε τρίχας περιλαμβάνει 3 στάδια. Το αναγενές, το καταγενές και το τελογενές. Κατά το αναγενές στάδιο το οποίο διαρκεί περίπου 3 με 5 εβδομάδες, ανάλογα με την περιοχή του σώματος, η τρίχα αναγεννιέται, δηλαδή στο βολβό της τρίχας που βρίσκεται στη βάση του θυλάκου, υπάρχει έντονος πολλαπλασιασμός των κυττάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία της καινούριας τρίχας. Επίσης η μελανίνη στους τριχοφόρους θυλάκους βρίσκεται σε αφθονία. Η περισσότερη μελανίνη απορροφά περισσότερη ακτίνα laser και έτσι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Γι αυτό το λόγο οι συνεδρίες πρέπει να επαναλαμβάνονται περίπου κάθε 40 ημέρες όπου καινούριες τρίχες μπαίνουν στο αναγενές στάδιο.

Ποια είναι η προετοιμασία για την αποτρίχωση με laser;

Η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη δεν μπορεί να γίνει σε μαυρισμένο δέρμα, διότι υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η αποφυγή του ήλιου και του solarium ενώ συνιστάται η τοπική χρήση ενός αντιηλιακού ευρέως φάσματος στα μέρη του σώματος που πρόκειται να υποβληθούν σε αποτρίχωση με laser.

Επιπροσθέτως, 2-3 ημέρες πριν την προγραμματισμένη θεραπεία laser θα πρέπει να ξυρίζεται η περιοχή του σώματος που θα αποτριχωθεί, ώστε η τρίχα να έχει μήκος περίπου 2 χιλιοστά. Το πρόσωπο δεν απαιτείται να ξυρίζεται πριν την αποτρίχωση.

Την ημέρα της συνεδρίας η περιοχή του σώματος που θα υποβληθεί σε αποτρίχωση με laser πρέπει να είναι καθαρή και αν πρόκειται για πρόσωπο θα πρέπει να μην υπάρχει make-up.

Σε περιοχές περισσότερο ευαίσθητες όπως αυτή του εφήβαιου (μπικίνι) συνιστάται η εφαρμογή αναισθητικής κρέμας τοπικά.

Στα μεσοδιαστήματα των 40 ημερών μεταξύ των συνεδριών πρέπει να αποφεύγεται το τράβηγμα με κερί ή με τσιμπιδάκι καθώς και το ξύρισμα των τριχών που επανεκφύονται. Επιτρέπονται όμως το “τριμάρισμα” με μηχανή, το κόψιμο με ψαλιδάκι, όπως και η χρήση αποτριχωτικής κρέμας.

Αν υπάρχει ιστορικό έρπητα πρέπει να ενημερωθεί ο δερματολόγος.

Τι θα ακολουθήσει μετά την αποτρίχωση και τι πρέπει να αποφύγω;

Κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης δημιουργείται ένας ήπιος ερεθισμός που εκδηλώνεται με ερυθρότητα και μερικές φορές οίδημα γύρω από το θύλακο της τρίχας (περιθυλακικό οίδημα). Το οίδημα μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 ώρες ενώ η ερυθρότητα έως και 3 ημέρες. Στην αποτριχωμένη περιοχή θα υπάρχει η αίσθηση ηλιακού εγκαύματος, γι αυτό αμέσως μετά τη συνεδρία της αποτρίχωσης μπορεί, αν χρειαστεί, να τοποθετηθούν ψυχρά επιθέματα και καταπραϋντικές κρέμες.

Αν έχει προηγηθεί αποτρίχωση σε περιοχές του σώματος οι οποίες εκτίθενται στον ήλιο όπως για παράδειγμα το πρόσωπο, συνιστάται η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης και είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακού, Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το ζεστό νερό και η τριβή της περιοχής. Προτείνεται επίσης η εφαρμογή καταπραϋντικής κρέμας για τις πρώτες 3 ημέρες μετά την αποτρίχωση.

Μετά την εφαρμογή laser σταματά η ανάπτυξη των τριχών και στις ακόλουθες 10-15 ημέρες πέφτουν οι ρίζες τους αφήνοντας το δέρμα δίχως τρίχες. Περίπου 40 ημέρες μετά ξεκινά η επανέκφυση των τριχών (αναγενής φάση) και τότε είναι η ιδανικότερη περίοδος να επαναληφθεί η συνεδρία διότι οι τρίχες ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία.

Είναι ασφαλής η αποτρίχωση με laser;

LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), το οποίο σημαίνει ότι το laser είναι απλά ενισχυμένο φως. Σταθερό, μονοχρωματικό, με συγκεκριμένο μήκος κύματος 755nm. Το συγκεκριμένο μήκος κύματος έχει και συγκεκριμένο στόχο, τη μελανίνη.

Η ακτίνα laser έλκεται και απορροφάται από τη μελανίνη των τριχοφόρων θυλάκων. Με αυτό τον τρόπο διεισδύει μόνο λίγα χιλιοστά στο δέρμα, μπαίνει μέσα στο θύλακο και το βολβό της τρίχας καταστρέφοντας τους και αφήνοντας εντελώς ανεπηρέαστους τους τριγύρω ιστούς και τους υποκείμενους λεμφαδένες .

Αυτή είναι και μια βασική διαφορά μεταξύ του laser αλεξανδρίτη και του IPL (σύστημα πολωμένου φωτός) με μήκος κύματος 590 έως 1200 nm, το οποίο δεν έχει συγκεκριμένο μήκος κύματος, συνεπώς συγκεκριμένο στόχο και η ενέργεια του απορροφάται εκτός από τη τρίχα και από τους γύρω ιστούς .

Ποιες τυπολογίες δέρματος και τρίχας ανταποκρίνονται καλύτερα στην αποτρίχωση laser;

Το laser αλεξανδρίτη είναι ιδανικό για τα ανοιχτόχρωμα δέρματα όπως αυτά των ανθρώπων στις μεσογειακές χώρες, όταν δεν είναι μαυρισμένα από τον ήλιο. Η ενέργεια του laser απορροφάται από τη μελανίνη, συνεπώς ο συνδυασμός μαύρης τρίχας σε ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι ο ιδανικότερος για αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη.

Οι τρίχες οι οποίες δε μπορούν να εξαλειφθούν με το laser είναι οι φυσικές ξανθές, οι λευκές και το χνούδι.

Επίσης το laser αλεξανδρίτη δεν είναι καλή λύση στο μαυρισμένο δέρμα. Σε εκείνες τις περιπτώσεις προτιμάται η αποτρίχωση με Nd:YAG laser 1064nm το οποίο διατίθεται στο ιατρείο της δερματολόγου Νίκα Χαραλαμπίας.

Κοινοποίηση: