Η είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση είναι μια αρκετά συχνή και επώδυνη κατάσταση που παρατηρείται συνήθως στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών. Παρουσιάζεται όταν μια πλαϊνή ελεύθερη άκρη του νυχιού διεισδύει στο γύρω από αυτό δέρμα

Τι είναι;

Η είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση είναι μια αρκετά συχνή και επώδυνη κατάσταση που παρατηρείται συνήθως στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών. Παρουσιάζεται όταν μια πλαϊνή ελεύθερη άκρη του νυχιού διεισδύει στο γύρω από αυτό δέρμα.

Αρχικά, η είσφρυση όνυχος εκδηλώνεται με φλεγμονή, οίδημα και πόνο της περιοχής του δέρματος, όπου έχει διεισδύσει το νύχι. Στη συνέχεια, η περιοχή μολύνεται και αρχίζει να αναπτύσσεται επιπλέον δερματικός ιστός ως αντίδραση του τραυματισμένου δέρματος. Το δέρμα πλάι στο νύχι σταδιακά υπερτρέφεται και το καλύπτει, έτσι φαίνεται ότι το «νύχι μπαίνει μέσα στο κρέας», ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Σε αυτό το σημείο συχνά η περιοχή του δέρματος που φλεγμαίνει πυορροεί ή και αιμορραγεί.

Η είσφρυση όνυχος είναι συχνότερη στους νεαρούς ενήλικες, ενώ παρατηρείται σχετικά σπάνια σε παιδιά και βρέφη.

Ποιες είναι οι αιτίες της είσφρυσης όνυχος;

 • Η πιο συχνή αιτία της είναι η υπερκυρτότητα των νυχιών, δηλαδή τα πολύ καμπυλωτά νύχια. Συνήθως, η υπερκυρτότητα των νυχιών είναι κληρονομική και έτσι τα άτομα με πολύ κυρτά νύχια αναφέρουν ότι και άλλα άτομα της οικογένειας παρουσιάζουν το ίδιο σχήμα νυχιών. Επίσης δηλώνουν ότι αυτά τα συγγενικά πρόσωπα έχουν αναπτύξει στο παρελθόν ή αναπτύσσουν κατά καιρούς είσφρυση όνυχος. Σε μερικά άτομα επίσης το οστό κάτω από το νύχι μπορεί να είναι πιο ανασηκωμένο, οπότε αυτό με τη σειρά του γίνεται αιτία να ανασηκωθεί το νύχι στο κέντρο κάνοντας το πολύ κυρτό, με ακόλουθη συνέπεια την είσφρυση όνυχος.
 • Το κόψιμο των νυχιών με λανθασμένο τρόπο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του δέρματος γύρω από το νύχι ή στο να δημιουργηθούν απότομες γωνίες στα νύχια, οι οποίες θα τραυματίσουν με τη σειρά τους το γύρω δέρμα.
 • Τα στενά παπούτσια, με ή χωρίς ψηλά τακούνια, που πιέζουν τα δάχτυλα μεταξύ τους, καθώς και τα πολύ ευρύχωρα υποδήματα, μέσα στα οποία τα πόδια τραυματίζονται εύκολα διότι μετακινούνται.
 • Οι συνεχόμενοι μικροτραυματισμοί, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα άτομα που τρέχουν ή παίζουν ποδόσφαιρο και γενικά ομαδικά αθλήματα.
 • Η πολύωρη ορθοστασία ή η πολύωρη βάδιση.
 • Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος της ζωής όπου αυξάνονται οι πιθανότητες να προκληθεί είσφρυση όνυχος, κυρίως λόγω ορμονικών διαταραχών.
 • Η υπερβολική εφίδρωση των πελμάτων προδιαθέτει τη δημιουργία είσφρυσης όνυχος, διότι το νωπό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο για τραυματισμό.
 • Το μεγάλο μήκος του δακτύλου, γιατί επίσης μπορεί να τραυματιστεί ευκολότερα.
 • Τέλος, μια ονυχομυκητίαση η οποία εκδηλώνεται με πάχυνση του νυχιού μπορεί να γίνει αιτία τραυματισμού του δέρματος γύρω από το νύχι και στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει είσφρυση όνυχος.

Πώς θεραπεύεται;

 • Αν η είσφυση όνυχος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν έχει προκύψει μόλυνση τότε προτείνεται συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία αποτελείται από ζεστά ποδόλουτρα, χρήση κατάλληλων υποδημάτων, ορθή υγιεινή και συχνό καθαρισμό των νυχιών αποφεύγοντας τον τραυματισμό του γύρω δέρματος.
 • Για την αντιμετώπιση της υπερκυρτότητας των νυχιών ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη χρήση ειδικού νάρθηκα. Οι νάρθηκες για την πρόληψη της είσφρυσης όνυχος στα άτομα με προδιάθεση είναι είτε πλαστικές λωρίδες είτε βαμβακερά φιτίλια, τα οποία τοποθετούνται κάτω από το νύχι στο σημείο που τείνει να εισχωρήσει στο δέρμα και με τον τρόπο αυτόν προστατεύουν το δέρμα από τον τραυματισμό.
 • Σε περίπτωση που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται επιπλέον δερματικός ιστός γύρω από το νύχι, ως αντίδραση του τραυματισμένου δέρματος, τότε ο γιατρός μπορεί να το αφαιρέσει και παράλληλα θα χορηγήσει αντιβιοτική αγωγή από το στόμα και τοπικά.
 • Στις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται συχνές υποτροπές ο γιατρός θα προτείνει τη χειρουργική αφαίρεση είτε ολόκληρου του νυχιού είτε των πλαϊνών τμημάτων του τα οποία διεισδύουν στο γύρω δέρμα. Η χειρουργική αφαίρεση σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμπληρωθεί και με την καταστροφή του αντίστοιχου τμήματος της μήτρας του νυχιού, του μέρους δηλαδή απ’ όπου αναπτύσσεται το νύχι, μέσω εφαρμογής μιας χημικής ουσίας, όπως είναι η φαινόλη και ο νιτρικός άργυρος.
Κοινοποίηση: