You are currently viewing Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αποτρίχωση laser μέσα από 10+1 μύθους και αλήθειες.

Η αποτρίχωση με laser αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πρώτη επιλογή για κάποιον που επιθυμεί να απαλλαγεί από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα λόγω των άμεσων, μόνιμων και οριστικών λύσεων που προσφέρει. Η δερματολόγος Νίκα Χαραλαμπία εξηγεί τι πραγματικά ισχύει ξεδιαλύνοντας τις πιο συχνές παρερμηνείες γύρω από το θέμα.

1) Μια μόνο συνεδρία αρκεί.

Μύθος. Για την οριστική εξάλειψη της τριχοφυΐας χρειάζονται κατά μέσο όρο 6-8 συνεδρίες, καθώς κάποιοι άνθρωποι ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες.
Το γεγονός αυτό εξηγείται εύκολα αν λάβει κανείς υπόψη, τους διαφορετικούς τύπους δέρματος που υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο όπως και τις διάφορες μορφές τριχοφυΐας που μπορεί να συναντήσουμε. Σε περίπτωση για παράδειγμα που υπάρχει μια ορμονική δυσλειτουργία όπως είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, ή όταν χρειάζεται να αποτριχωθούν ορμονοεξαρτώμενες περιοχές, απαιτούνται συνήθως περισσότερες συνεδρίες από τον μέσο όρο. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που η τριχοφυΐα είναι πυκνή ή πολύ περισσότερο αν οι τρίχες είναι λεπτές και ξανθές.

2) Το laser πονάει.

Αλήθεια (εν μέρει). Η αποτρίχωση με laser δεν είναι εντελώς ανώδυνη. Συνήθως αναφέρεται μια παροδική ενόχληση σαν χτύπημα από τεντωμένα λαστιχάκια και ένα αίσθημα καψίματος. Όσο πιο σκούρες και χοντρές είναι οι τρίχες στις οποίες εφαρμόζεται το laser, τόσο πιο έντονη είναι και η ενόχληση.

Επίσης στα μέρη του σώματος όπου η τριχοφυΐα παρουσιάζεται πιο πυκνή, η ενόχληση είναι και αυτή μεγαλύτερη. Συνήθως οι δύο πρώτες συνεδρίες είναι και οι πιο επώδυνες, καθώς με την πρόοδο των συνεδριών, οι τρίχες αραιώνουν, γίνονται πιο λεπτές και έτσι μειώνεται και η δυσφορία.

Σε περιπτώσεις ατόμων με ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιείται ειδική αναισθητική κρέμα 20 λεπτά πριν την αποτρίχωση και με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή καθίσταται ουσιαστικά ανώδυνη.

3) Το laser γίνεται μόνο σε όσους έχουν υπερβολική τριχοφυΐα.

Μύθος. Το laser απευθύνεται τόσο σε άτομα με φυσιολογική τριχοφυΐα όσο και σε άτομα με δασυτριχισμό, δηλαδή αυξημένη τριχοφυΐα που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομική προδιάθεση, ενδοκρινολογικές παθήσεις των ωοθηκών (πολυστικές ωοθήκες) και η εμμηνόπαυση.

4) Είναι αποτελεσματικό μόνο στις σκούρες τρίχες και στο ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Αλήθεια (εν μέρει). Είναι γεγονός ότι οι τρίχες που ανταποκρίνονται καλύτερα στην εφαρμογή του laser, είναι οι χοντρές, μαύρες τρίχες και ειδικά αν βρίσκονται πάνω σε ανοιχτόχρωμο δέρμα. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα δε θα ανταποκριθούν καθόλου ή ανεπιτυχώς στην αποτρίχωση με laser.

Απλώς, σε αυτές τις περιπτώσεις είτε μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες, είτε να χρησιμοποιηθεί αντί του laser Αλεξανδρίτη διαφορετικό σύστημα laser όπως το Nd:YAG, το οποίο προσφέρει απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματική αποτρίχωση σε ανθρώπους με σκούρο χρώμα δέρματος.

Οι τρίχες εκείνες οι οποίες δε μπορούν να εξαλειφθούν με laser, είναι οι ξανθές, οι λευκές και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κόκκινες.

5) Το laser απαλλάσσει οριστικά από την τριχοφυΐα.

Αλήθεια. Επιτυχημένη θεραπεία θεωρείται αυτή που κατορθώνει να μειώσει την τριχοφυΐα κατά 70-90% και η όποια μικρή απόκλιση από αυτό το ποσοστό, εξαρτάται καθαρά και μόνο από το είδος της τρίχας και την αιτία της τριχοφυΐας.

Τα laser έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του θυλάκου της τρίχας, γι αυτό και σε κάθε συνεδρία laser καταστρέφεται ένα ποσοστό θυλάκων, αυτών που βρίσκονται στην αναγενή φάση, δηλαδή στη φάση ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι η οριστική εξάλειψη της τριχοφυΐας είναι το σωρευτικό αποτέλεσμα κάθε μεμονωμένης θεραπείας, όπου μετά από μόλις 6-8 συνεδρίες μπορούμε να μιλήσουμε για μείωση της συνολικής τριχοφυΐας σε ποσοστό ακόμη και 90%.

Είναι φυσικά πιθανό μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των συνεδριών να εμφανιστεί κάποιο χνούδι στις περιοχές που αποτριχώθηκαν, οπότε και προτείνονται πρόσθετες συνεδρίες σε σαφώς πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που είναι πιθανό να απαιτούνται περισσότερες εφαρμογές, περιλαμβάνονται και άτομα που πάσχουν από ορμονικές διαταραχές, όπως υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, πολυκυστικές ωοθήκες και ινομυώματα. Περιοχές ορμονοεξαρτώμενες όπως για παράδειγμα οι θηλές, το πίσω μέρος των μηρών, η κοιλιά και το άνω χείλος απαιτούν επίσης μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών.

6) Οι συνεδρίες πρέπει να επαναλαμβάνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αλήθεια. Το laser δρα μόνο στο στάδιο ανάπτυξης κάθε τρίχας, που ονομάζεται αναγενές. Περίπου κάθε 40 ημέρες καινούριες τρίχες μπαίνουν σε αυτό το στάδιο και γι αυτόν τον λόγο, οι συνεδρίες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 4-6 εβδομάδες, ακόμη και όταν δεν παρατηρείται πλήρης επανέκφυση τριχών μεταξύ των συνεδριών.

7) Η αποτρίχωση με laser απευθύνεται μόνο σε γυναίκες.

Μύθος. Η αποτρίχωση με laser απευθύνεται και εφαρμόζεται τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες.

Στην περίπτωση των ανδρών η αποτρίχωση με laser μπορεί να επιτύχει είτε μείωση είτε πλήρης εξάλειψη της τριχοφυΐας. Γι αυτό και ολοένα και περισσότεροι άνδρες, νεαροί ή και μεγαλύτερης ηλικίας αποζητούν την αποτρίχωση για λόγους είτε αισθητικούς, είτε καθαρά πρακτικούς.

Ορισμένοι για παράδειγμα καταφεύγουν στην αποτρίχωση laser γιατί η τριχοφυΐα τους προκαλεί θυλακίτιδα, ενώ άλλοι γιατί επιθυμούν να αναδείξουν τη μυική τους γράμμωση. Επίσης, δε λείπουν και οι αθλητές που σε αγωνιστικό επίπεδο (κολύμβηση, ποδηλασία, στίβο), η παρουσία τριχοφυΐας σε μέρη του σώματος, επηρεάζει τις αποδόσεις τους εξαιτίας της αντίστασης που προκαλούν οι τρίχες στον αέρα ή το νερό.

8) Δεν είναι κατάλληλη για νεαρά άτομα.

Μύθος. Η αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε όλες τις περιοχές του σώματος, σε άτομα ηλικίας άνω των14 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι τρίχες που επιθυμούν οι ενδιαφερόμενοι να αποτριχώσουν να έχουν αναπτυχθεί πλήρως και να μην πρόκειται για χνούδι.

9) Είναι ασφαλής για το δέρμα και γενικά για τον οργανισμό.

Αλήθεια.Η αποτρίχωση με ιατρικό laser είναι μια απολύτως ασφαλής μέθοδος αποτρίχωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συστήματα laser τα οποία χειρίζονται κυρίως οι δερματολόγοι, εκπέμπουν ενέργεια συγκεκριμένου μήκους κύματος η οποία έχει και συγκεκριμένο στόχο, τη μελανίνη των τριχοφόρων θυλάκων. Η ενέργεια απορροφάται από τη μελανίνη, μετατρέπεται σε θερμότητα και με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται μόνο ο θύλακος της τρίχας, αφήνοντας ανεπηρέαστο το γύρω δέρμα και τους ιστούς.

10) Απαγορεύεται η ηλιοθεραπεία πριν και μετά την αποτρίχωση.

Αλήθεια (εν μέρει). Η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη δε μπορεί να γίνει σε μαυρισμένο δέρμα, διότι υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Γι αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητη η αποφυγή του ηλίου, καθώς και του solarium τόσο πριν, όσο και κατά τις μέρες που θα ακολουθήσουν την αποτρίχωση.

Παράλληλα συνιστάται η τοπική χρήση αντιηλιακού ευρέως φάσματος στα μέρη του σώματος που υποβάλλονται σε αποτρίχωση με laser. Ωστόσο, αν ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη επιθυμεί να μαυρίσει, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί Nd:YAG laser το οποίο προσφέρει απολύτως ασφαλή αποτρίχωση σε ανθρώπους με μαυρισμένο δέρμα.

11) Το IPL είναι laser.

Μύθος. Το IPL (Intensed Pulsed Light) δεν είναι laser. Πρόκειται για μια συσκευή που παράγει ακτινοβολία πολυχρωματικού φάσματος, δηλαδή κοινό φως, το οποίο απορροφάται κυρίως από τη μελανίνη και τα αγγεία του δέρματος και λιγότερο από την τρίχα. Επομένως δεν έχει την επιλεκτικότητα και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητα των laser.

Κοινοποίηση: